Уставни измени, изборни манипулации и политички битки: Села ги открива тајните зад кулисите на коалициите

од Илинка Илиоска

Според Зијадин Села од Алијанса за Албанците, концептот за коалиција меѓу победниците е погрешен и треба да се следи уставната процедура. Тој исто така зборуваше за потребата од почитување на волјата на албанската етничка заедница во земјата, која според последниот попис изнесува 30% од населението.

Села го критикуваше обидот за изборен инженеринг и потсети на обврската на техничкиот премиер да обезбеди фер и демократски избори, во согласност со Пржинскиот договор. Тој исто така коментираше дека техничката влада е резултат на договор меѓу главните политички партии.

На прашањето за однесувањето на Европскиот фронт како опозиција, Села изјави дека ќе се почитува волјата на граѓаните, а не на лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски. Тој истакна дека сè уште не се доделени мандатите и дека Мицкоски сè уште не е именуван за мандатар.

Села исто така изрази поддршка за уставните промени кои би овозможиле формирање на влада и нагласи дека бројките за гласање може да се обезбедат. Тој го критикуваше ВМРО-ДПМНЕ за нивната одлука која според него, ги одложува уставните промени.

Во врска со можната промена на Уставот и отстранувањето на формулацијата за 20% од граѓаните кои зборуваат албански, Села изјави дека тоа треба да се разгледа ако Уставот се отвори за измена.

Кога беше прашан за можна соработка со Мицкоски, Села потенцираше дека неговиот збор е чесен и дека преговорите треба да се водат со Европскиот фронт, а не со Алијансата за Албанците поединечно.

За изјавите на претседателката Гордана Силјановска Давкова, Села изрази загриженост дека нејзиниот вокабулар може да предизвика дипломатски инциденти со соседите и истакна дека треба да се решаваат постоечките проблеми, а не да се создаваат нови.

Села исто така се спротивстави на најавите на Силјановска Давкова дека би можела да ги помилува осудените за упадот во Собранието на 27 април, велејќи дека тоа би била голема грешка и дека ќе се спротивстави на такво нешто.”

Села тврди дека ситуацијата околу изборите сугерира на манипулации и зголемување на влијанието на одредени политички групи. Тој истакна дека фокусот не треба да биде само на ДУИ, бидејќи коалицијата Европски фронт е составена од 9 партии, вклучувајќи ги и главните албански партии.

„Повеќе од јасно е дека се работи за изборен инжинеринг и закрупнување на неколку политички сили. Не е во ред тоа што се потенцира ДУИ, коалицијата е Европски фронт, од 9 партии. Тука се најглавните албански партии. А дали сме подготвени за во опозиција, по демократските правила, тоа не го кажувааат политичките чинители, тоа го кажува народот, кој гласаше на 8 мај за Европскиот фронт да презема одговорности и да биде дел од власта“ – вели Села во Трилинг.

Тој потенцираше дека одлуката за тоа дали ќе бидат во опозиција или не, ја донесуваат граѓаните со својот глас, а не политичарите.

Според него, концептот за коалиција меѓу победниците е погрешен и треба да се следи уставната процедура. Тој исто така зборуваше за потребата од почитување на волјата на албанската етничка заедница во земјата, која според последниот попис изнесува 30% од населението.

Села го критикуваше обидот за изборен инженеринг и потсети на обврската на техничкиот премиер да обезбеди фер и демократски избори, во согласност со Пржинскиот договор. Тој исто така коментираше дека техничката влада е резултат на договор меѓу главните политички партии.

На прашањето за однесувањето на Европскиот фронт како опозиција, Села изјави дека ќе се почитува волјата на граѓаните, а не на лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски. Тој истакна дека сè уште не се доделени мандатите и дека Мицкоски сè уште не е именуван за мандатар.

Села исто така изрази поддршка за уставните промени кои би овозможиле формирање на влада и нагласи дека бројките за гласање може да се обезбедат. Тој го критикуваше ВМРО-ДПМНЕ за нивната одлука која според него, ги одложува уставните промени.

„Ништо не е спорно уставните измени да се случат, па да се формира Владата, како гаранција дека продолжуваме на тој пат. Бројки може да се обезбедат за гласање на уставни промени. Недостасуваше одлуката на ВМРО-ДПМНЕ, и ќе поминеа уставните промени“ рече тој.

Во врска со можната промена на Уставот и отстранувањето на формулацијата за 20% од граѓаните кои зборуваат албански, Села изјави дека тоа треба да се разгледа ако Уставот се отвори за измена.

Кога беше прашан за можна соработка со Мицкоски, Села потенцираше дека неговиот збор е чесен и дека преговорите треба да се водат со Европскиот фронт, а не со Алијансата за Албанците поединечно.

За изјавите на претседателката Гордана Силјановска Давкова, Села изрази загриженост дека нејзиниот вокабулар може да предизвика дипломатски инциденти со соседите и истакна дека треба да се решаваат постоечките проблеми, а не да се создаваат нови.

„Претседателката почна со дипломатски инцидент. Треба да ги затвораме проблемите со соседите, а не да отвораме нови. Се надевам дека нема да се повторат такви грешки“, рече Села.

Села исто така се спротивстави на најавите на Силјановска Давкова дека би можела да ги помилува осудените за упадот во Собранието на 27 април, велејќи дека тоа би била голема грешка и дека ќе се спротивстави на такво нешто.

Слични содржини