Утринското кафе нема да ве направи попродуктивни

од Stefanija Kuzmanovska

Кафето е еден од најпопуларните пијалоци во светот, па секој ден се консумираат речиси две милијарди шолји од овој пијалок. Не е тајна дека луѓето пијат кафе и поради неговиот вкус и поради ефектите што наводно ги има врз телото.

Ефектите на кафето врз продуктивноста се добро познати и добро документирани, а многумина го нарекуваат дрога на капитализмот, благодарение на неговата незаменлива моќ да ни помогне да ги завршиме обврските, толку многу што во 1950-тите паузата за кафе била дел од американски закон благодарение на неговата способност да „поттикне поголема ефикасност и да доведе до подобри деловни перформанси“.

Ова се случило откако било откриено дека работниците во фабрика за вратоврски можат да завршат онолку работа за шест часа колку што претходно работеле за осум, под услов да имаат по две паузи за кафе на ден.

Меѓутоа, новото истражување на Универзитетот во Њукасл во Австралија сугерира дека идејата дека кафето ви „дава“ дополнителна енергија е всушност лага, всушност тоа само „краде енергија“ од остатокот од денот и создава долгорочен замор. Како го знаеме тоа? Сè се сведува на соединение наречено аденозин, пишува D’Marge.

Што е аденозин?

Аденозинот помага да се регулира циклусот на спиење и будење. Како што напредува вашиот ден, нивото на аденозин се зголемува бидејќи тоа е нуспроизвод од употребата на енергија во вашите клетки. Кога аденозинот се врзува за рецепторите, му кажува на вашето тело да ја троши енергијата побавно, што прави да се чувствувате уморни. Кога одите на спиење, потрошувачката на енергија се намалува, нивото на аденозин се намалува и се будите со чувство на освежување.

Тука влегува во игра кофеинот. Можеби сè уште се чувствувате малку поспано кога ќе се разбудите (недостатокот на сон, неколку премногу пијалоци и стресот може да бидат виновни), па ќе се напиете шолја кафе. Сепак, кофеинот во вашето кафе е сличен по форма на соединението аденозин, така што се врзува за истите рецептори и ги блокира неговите ефекти, со што се чувствувате помалку уморни.

Аденозинот, кој е блокиран од кофеинот, не исчезнува. На крајот, кофеинот се распаѓа и целиот акумулиран аденозин се врзува за рецепторите кои ги барал. Поради ова, кофеинот всушност никогаш не ви дава дополнителна енергија, туку само ви купува време пред да ве достигне заморот.

За да имате корист од кафето и покрај овие негативни ефекти, барем кога станува збор за вашата продуктивност, треба да го консумирате во вистинско време.

Напијте се кафе подоцна во текот на денот

Кортизолот е хормонот на стрес кој прави да се чувствувате будни. Природно е на највисоко ниво кога ќе се разбудите. Така, можеби нема да ви треба кафе наутро.

Понатаму, колку помалку аденозин во вашето тело, толку помалку ќе се чувствувате уморни и помалку кофеин што го консумирате може да го блокира аденозинот. Значи, има смисла да пиете кафе подоцна во текот на денот кога веќе се чувствувате повеќе уморни; во тој случај, кофеинот повеќе од ќе го надомести недостатокот на енергија, пренесува City Magazine.

Секако, не треба да пиете кафе доцна, бидејќи тоа ќе ви го наруши сонот, а без добар сон можете да заборавите на продуктивноста, будноста, фокусираноста и другите позитивни ефекти на кафето, поради што многумина од вас го пијат.

Слични содржини