Без разлика дали сакате да ги поминувате вечерите со чаша Пино Гриџо или пак ги претпочитате омилените тестенини со Каберне Совињон, виното е важен дел од секојдневниот живот за многу луѓе. На пример, според Американскиот институт за вино, просечниот Американец консумира повеќе од 13 литри од него секоја година.
Сепак, виното не е за секого. И откажувањето од него не е само за оние на кои едноставно не им се допаѓа вкусот. Експертите советуваат во „Eat This, Not That“ кој не треба да го користи.
1. Дијабетичари
Луѓето со дијабетес треба да бидат внимателни со виното.
Лиан Постон, специјалист во Invigor Medical, вели дека виното може да влијае на нивото на шеќер во крвта, особено ако се пие на празен стомак.
„Дијабетичарите треба да бидат многу внимателни со виното“, вели Постон. „Пиењето алкохол на празен стомак може значително да го намали нивото на шеќер во крвта и да доведе до тешка хипогликемија, што може да доведе до дијабетична кома.
2. Луѓе кои земаат седативи или лекови против болки
Без разлика какви седативи или лекови против болки земате, пиењето алкохол во сите случаи носи значителни ризици.
„Седативи и лекови против болки се депресанти, што значи дека ја забавуваат активноста на мозокот, а алкохолот го прави истото“, вели Постон.
Според извештајот од 2014 година објавен во неделникот за морбидитет и морталитет на Центрите за контрола и превенција на болести во Соединетите држави, алкохолот е причина за 18,5% од посетите во итна помош поврзани со опиоидни аналгетици и 22 1% од смртните случаи поврзани со нивната употреба.
3. Луѓе кои земаат дисулфирам
Дисулфирам е лек кој се користи за лекување на хроничен алкохолизам. Во комбинација со вино може да има сериозни несакани ефекти.
„Ако пиете алкохол додека го земате овој лек, може да почувствувате главоболки, повраќање, гадење, слабост, промени во дишењето и отчукувањата на срцето“, објаснува Постон.
4. Луѓе со астма
Изненадувачки, ако страдате од астма, една или две чаши вино може да ве направат поподложни на напади.
„Астматичарите може да доживеат несакани ефекти од виното поради чувствителноста на сулфити“, вели д-р Крис Ери.