Високите кирии во поголемите германски градови пречка за компаниите во битката за квалификувана работна сила

од Vladimir Zorba

Високите кирии во поголемите германски градови се пречка за компаниите во битката за квалификувана работна сила, покажа истражувањето на ревизорската куќа PwC.

Многу луѓе сметаат дека скапите станови се клучен недостаток за живеење во голем град. Дури една третина од испитаниците размислуваат за промена на работните места поради високите кирии – мало малцинство всушност го прави тоа.

„Ова им отежнува на работодавците во метрополитенските области да најдат и задржат квалификувана работна сила“, заклучуваат авторите. Покрај тоа, вработените имаат големи очекувања од работодавачите да помогнат финансиски поради високите трошоци за домување.

За студијата, 4.200 вработени луѓе во Германија на возраст меѓу 18 и 65 години од 12 големи градови – вклучувајќи ги Берлин, Хамбург, Минхен, Есен, Лајпциг и Хановер – беа анкетирани онлајн во име на PwC. Авторите рекоа дека студијата е репрезентативна.

На огромното мнозинство луѓе им се допаѓа животот во големиот град поради работата, шопингот, образовните и културни можности, но речиси две третини се незадоволни од кириите, цената на сопственоста на домот и бројот на достапни станови за изнајмување. Пазарот на домување во Штутгарт и Минхен се смета за особено тежок.

Според истражувањето, секој деветти, или 11% веќе го променил работното место поради високите кирии. Во возрасната група од 18 до 34 години таа бројка е 17%.

Подготвеноста за промена на работните места е особено висока во Берлин, каде 19% ги промениле работните места поради високите кирии, а 36% размислувале за тоа.
Бројките беа само повисоки во Штутгарт со 38%.

Слични содржини