
Крем супите се вистинси кулинарски благослов заради можноста во нив да се испреплетуваат секакви вкусови. Во овој рецепт има класични состојки тиквички, грашок и компири.
Неопходни производи за 4 порции
2 с. л. масло
4 тиквички, се сече на мали коцки
1 кромид, ситно сецкан
½ ч. замрзнат грашок
3 компири, се сече на мали коцки
200 гр. крем-сирење, Рико или фина урда
1 л. сушен или свежо нане
свеж кромид и лимон за гарнир
зелени никулци за преливање, по желба
сол и пипер и сок од лимон по вкус
Начин на приготвување
1. Во топлото масло се ставаат тиквичките, кромидот и грашокот. Промешајте 3-4 мин., додека омекнат. Половина од зеленчукот се одвојува за гарнир и се посолуваат ама лесно. Кон останатите се додаваат компирите, се мешаат и се залива тоа со 1,5 л вода.
2. супата се зачинува со сол по вкус и се остава да се вари 15 – 20 мин., додека компирите омекнат. Потоа се пасираат.
3. во пасираната супа се става нане и се додава крем сирењето. Оставете го на многу тивок оган 3-4 мин.
4. супа се служи, гарнирана со одделениот зеленчук, зелен кромид и парче лимон.