Влегување во БиХ наскоро за регионот само со ПЦР тест

од Берта Китинска

Федералното Министерство за здравство бара од Советот на министри на БиХ да издаде наредба сите граѓани, вклучително и оние од Србија и Хрватска, да имаат негативен тест за PCR не постар од 48 часа при влегување во БиХ. Ова барање имплицира дека овој услов ќе важи за сите луѓе, а новина е за граѓаните од Србија, Црна Гора и Хрватска, имајќи предвид дека тие веќе ја поминале границата од странство само со негативен тест за ПЦР.

Како што е наведено од Федералното Министерство за здравство, во Федерацијата постои сериозна епидемиолошка состојба и заклучно со 7 декември оваа година, таа е во оваа БХ. субјектот регистрирал 61.031 вкупен случај на инфекција со коронавирус, додека 18.059 биле активни.

„И околните земји и земјите од ЕУ имаат сериозна епидемиолошка состојба, затоа тие донесуваат рестриктивни мерки кога станува збор за влез на луѓе во овие земји. „Се соочуваме со Божиќните празници обележани од припадници на католичка и православна вера, а потоа и на Нова година, затоа е потребно навремено да се преземат анти-епидемиски мерки за да се спречи понатамошно ширење на вирусот“, соопшти Сојузното Министерство за здравство.

Поради сето погоре наведено, тие им предложија на Министерството за безбедност на БиХ и Министерството за граѓански работи на БиХ да испратат заедничка нацрт одлука до Советот на министри на БиХ и да му наложат на сите странски државјани кои доаѓаат од странство, вклучително и на оние од соседните земји, да имаат негативен тест за ПЦР. 48 часа од денот на влегувањето во земјата.

Тие исто така посочија дека, покрај споменатата одлука, треба да се предвидат и исклучоци што не се опфатени со ова правило.

Слични содржини