ВМРО-ДПМНЕ бара организиран државен откуп на грозјето

од Vladimir Zorba

Комисијата за земјоделие во рамки на Собранието предводена од Љупчо Димовски побара во поддршка на пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ и
Коалицијата, организирање на надзорна расправа во Собранието, за состојбата во лозарството и откупот на грозјето. Таа надзорна расправа ќе се случи следната недела и на неа се очекув сите надлежни од Владата да дојдат и да се соочат со земјоделците, да се соочат со нивниот гнев и мака. И заеднички да се најде решение доколку е тоа возможно, изјави потпретседателот Александар Николоски.

Основното барање кое што го има ВМРО-ДПМНЕ до владата, вели Николоски, е да се направи организиран државен откуп на целокупното грозје кое што не е откупено.

– Државата има можност, има сили и има простор во буџетот. Да не се купуваат 50 луксузни автомобили, туку да се откупи целокупниот род на грозје кое што останува по нивите оваа година во Тиквешко и цела Македонија, затоа што немаат слух за маката на земјоделците. Значи бараме организиран државен откуп, државата да го откупи грозјето кое што останува неоткупено, додава Николоски.

loading...

Слични содржини