Внесот на БАКАР е неопходен по 40 година од животот, без него телото забрзано пропаѓа

од Vladimir Zorba
655 прегледи

Бакарот е суштински минерал кој игра важна улога во формирањето на коските, производството на сврзното ткиво и процесот на кодирање на специфични ензими потребни за формирање на меланин и елиминација на слободните радикали од човечкото тело.

Недостатокот на овој минерал предизвикува зголемен ризик од многу болести вклучувајќи остеопороза, анемија, болки во зглобовите, намален имунитет…

За луѓе постари од 18 години, препорачаната дневна доза е 0,9 милиграми бакар.

Бакарот се наоѓа во поголема или помала мера во речиси сите намирници, а овие 5 го имаат во изобилство:

1. Морска храна и месо

Говедскиот црн дроб е веројатно храната најбогата со бакар. Исто така, говедското срце и бубрези се одличен извор на бакар, а во таа смисла меѓу морските плодови се издвојуваат остригите, ракот, јастогот, школките… Триесет грама говедски црн дроб содржи околу 4.000 микрограми бакар, додека една средна острига има околу 670 микрограми. . Околу 585 микрограми бакар има во 100 грама школки, додека истото количество варено месо од рак обезбедува 624 микрограми.

2. Јаткасти плодови

Одредени видови јаткасти плодови се многу богати со бакар. Се проценува дека 30 грама семки од сончоглед содржат околу 519 микрограми бакар, 629 микрограми индиски ореви, 332 микрограми бадеми и 496 микрограми лешници. Иако бројките варираат, сите овие намирници може да се сметаат за цврст извор на бакар.

3. Чоколадо

Ако сте љубители на чоколадо, добрата вест е дека со него се зголемува и внесот на бакар. Секако, се работи за најздравото темно чоколадо, кое може да содржи и до 85% какао. Така, 30 грама темно чоколадо содржи околу 500 микрограми бакар. Значи, уште една во низата исклучителни предности на темното чоколадо е бакарот што се наоѓа во него, а кој можеме да го имаме на ум со секоја коцка што ја јадеме.

4. Јајца

Храната богата со бакар ги вклучува јајцата, особено нивните жолчки. Секој кој не е љубител на месо или консумира морска храна може да јаде јајца или жолчки за да спречи недостаток на бакар. Најздрава жолчка е кога јајцето е сварено.

5. Зачини и билки

И зачините и билките се многу добар извор на бакар и поради таа причина треба да бидат вклучени во исхраната. Зачини богати со бакар се чили, ким, нане, кари, каранфилче, копар, коријандер, семки од целер… Растенија збогатени со бакар се мајоран, трска, мајчина душица и тарагон.

Слични содржини