Во белградското училиште каде се случи масакрот започна наставата, но не за сите деца

од Stefanija Kuzmanovska

Одреден број деца денеска се вратија во основното училиште „Владислав Рибникар“ во Белград, каде започна наставата која беше прекинати поради масовното убиство што се случи на 3 мај. Наставата за учениците од VII/2 одд. започнува попладне со час по физичко образование.

Како што јави репортерот N1, некои деца дошле на училиште.

Александра Булатовиќ, родител од групата што се залага за прекинување на работната учебна година, за N1 вели дека груби проценки се дека само половина од учениците се вратиле во „Рибникар“ и дека тоа нема врска со одделението, класот или возраста на учениците.

Одлуката на Педагошкиот тим е од денеска да продолжи наставата во училиштето, но со скратени часови и фокус на наставата, без испрашување и оценување.

Сепак, доаѓањето на училиште сè уште не е задолжително, а родителите треба да достават писмо во кое ќе објаснат зошто нивните деца не доаѓаат.

Булатовиќ истакнува дека се собрале повеќе од 250 родители кои сметаат дека учебната година завршила на 3 мај, кога во училиштето беа убиени девет деца и член на обезбедувањето.

„На децата треба да им се даде можност да се среќаваат, да бидат заедно. Сакаат да одат на училиште, да бидат со другарите и професорите“, вели соговорникот, но нагласува дека тоа не треба да биде во зградата на „Рибникар“.

Тој предлага алтернативни локации, меѓу кои е и Детскиот културен центар во паркот Ташмајдански, кој има капацитет веднаш да ги прими учениците.

Слични содржини