Во кој дел од денот кафето може најмногу да го зголеми нивото на шеќер во крвта?

од Stefanija Kuzmanovska

Ако не можете да го започнете денот без топла шолја кафе, не сте сами.

Дури 70 отсто од луѓето ја имаат оваа утринска навика. Од една страна, кафето може да ја зголеми будноста, концентрацијата и да го олесни станувањето наутро, но исто така може негативно да влијае на нивото на шеќер во крвта.

Црното кафе има многу здравствени придобивки поради високата содржина на антиоксиданси и дури е откриено дека го намалува ризикот од дијабетес тип 2. Но, кофеинот во кафето може да има значително влијание врз шеќерот во крвта, особено ако веќе имате дијабетес или преддијабетес.

Една стандардна шолја кафе содржи околу 140 милиграми кофеин.

Значи, ако внимавате на шеќерот во крвта, можеби вашата најлоша утринска навика е да пиете кафе пред појадок.

Во студија од 2020 година, британските истражувачи открија дека две шолји кафе пред појадок го зголемуваат нивото на шеќер во крвта до 50 отсто.

Кафето влијае на кортизолот и инсулинот

Постојат два главни начина на кои пиењето кафе со кофеин пред утринскиот оброк може да предизвика зголемување на шеќерот во крвта.

Прво, протеинот наречен аденозин го блокира кофеинот. Аденозинот му помага на телото да одреди колку инсулин да произведе и им помага на вашите клетки ефикасно да одговорат на инсулинот.

Пиењето кафе пред оброк може да предизвика ослободување на помалку инсулин и вашите клетки да станат помалку приемчиви за него, што предизвикува зголемување на шеќерот во крвта.

Друг начин на кој кофеинот во кафето може да предизвика зголемување на шеќерот во крвта е неговата способност да ги зголеми хормоните на стрес како кортизол и епинефрин во телото.

Овие хормони го зголемуваат шеќерот во крвта како начин да се обезбеди енергија за борба против стресот со кој се соочувате. Производството на инсулин се намалува и шеќерот во крвта се зголемува.

Наутро прво направете чај 

Така, иако пиењето кафе пред оброк е една од најлошите работи што можете да ги направите за шеќерот во крвта, постојат опции кои ви дозволуваат да уживате во омилениот пијалок, но да останете здрави.

Ако сепак ви треба нешто за да го започнете утрото, обидете се да испиете шолја чај или само половина шолја кафе пред првиот оброк, пренесува City Magazine.

Слични содржини