Дали сте слушнале за расата на пилешко „аџам чемани“ која потекнува од Индонезија? Имаат црни пердуви, месо, но и органи, а се одгледуваат дури и во Србија. Црните кокошки во селото Појате, кај Параќин, пристигнале во домаќинството на Манојловиќ пред пет години и таму стекнале познато име. Видот аџам чемани потекнува од Индонезија, а во Србија пристигнале благодарение на Милан Манојловиќ, кој од мал ја сака живината.
„Почнав со осум јајца. Искрено, не можев да направам повеќе. Почнав со осум јајца, потоа продавав, купував, заменував, добивав нова генетика, па во еден момент стигнавме до прилично голем број. Сепак, подоцна ја намаливме бројката за да направиме што е можно подобра селекција. Сега сме на тој избор, но планот е да имаме главна селекција и да додадеме и друга живина“, вели Милан Манојловиќ за РТРС.
Со необичен изглед и генетика, пилешкото аџам чемани е познато по својата изразено црна боја, која ги опфаќа пердувите, кожата, месото, па дури и органите.
„Доколку немате аверзија кон бојата на месото, месото е навистина со исклучителен квалитет. Супата е прекрасна. Јајцата се целосно бели, па не се разликуваат од оние на другата живина. Минатата година исто така беше успешна според бројот што го постигнавме. Со Божја помош, ги имаше околу 200“, додава тој.
Овие кокошки не се тешки за одгледување. Манојловиќ нагласува дека овие петли не се барани за одгледување. Се трудат да им дадат најдобра можна храна, претежно житарки. Ги пуштаат слободно да колваат сѐ што природата им нуди, а посебно задоволство им се калифорниските дождовни црви, кои ги произведува и самото семејство Манојловиќ.
„Мојот бизнис е одгледување кокошки и потполошки, така да се каже, се занимавам со живинарство. Додека моето семејство чува овци, тие истовремено одгледуваат и калифорниски дождовни црви“, вели Милан. А мајка му додава: „Тие јадат сосема обична храна, максимално избегнуваме концентрати. Јајцата се оплодуваат, имаме петли во стадото кои ги менуваме, се грижиме за крвните врски. Јадат пченица, пченка, јачмен, апсолутно обична храна, ништо посебно. Според мене, тоа се органски јајца“. Аџам чемани се смета за една од најскапите раси живина во светот. Во некои земји, оваа раса пилешко чини и до 500 евра по парче.
„Ги нарекуваат дури и Ламборџини на живината, веројатно поради цената. Мислам, ако сакате, плаќате за секое задоволство. Што да ви кажам? Не се некоја чудесна раса за да се пофалиме, но фантастично несат, од 12 месеци во годината, несат 11. Има само една пауза од околу еден месец“, вели Милан.