Во СНС од основањето на партијата, ги навредуваше медиумите и опозицијата: Владимир Орлиќ, новиот директор на БИА

од Илинка Илиоска
518 прегледи

Советот за национална безбедност на денешната седница го одобри именувањето на Владимир Орлиќ за директор на Безбедносно-информативната агенција (БИА).

Владимир Орлиќ е роден на 15 април 1983 година во Белград, завршил основно училиште „Јован Поповиќ“ во Обреновац, а потоа и математичка гимназија во Белград.

Дипломирал на Електротехничкиот факултет на Универзитетот во Белград, на Катедрата за електроника, телекомуникации и автоматика, насока телекомуникации, каде што се стекнал и со звањето доктор на науки по електротехника и компјутери, се наведува на веб-страницата Отворен парламент.

Професионално се занимавал со професијата како инженер за истражување и развој во различни научни и истражувачки институти.

Во неговата биографија стои дека е автор на повеќе од 80 научни и стручни трудови, технички решенија, учесник во повеќе проекти на Министерството за образование, наука и технолошки развој, како и во голем број интерни компании проекти, наменети за комерцијалниот пазар.

Во научното звање научен соработник од областа на техничко-технолошките науки – електроника, телекомуникации и информатичка технологија е избран во 2015 година, а реизбран во 2020 година.

Во СНС од 2008 година

На локалните избори 2016 година е избран за советник во Собранието на општина Чукарица. Бил кандидат за советник во градското собрание на Белград на листата на Српската напредна странка во 2012 година, а советник во градското собрание на Белград во свикувањата 2014 и 2018 година.

Тој е член на Српската напредна странка од 2008 година, односно од годината на нејзиното основање. Во партијата тој првенствено извршуваше работи во областа на информирањето и медиумите, како и организациски работи. Бил партиски претставник во работните тела на Европската народна партија. Од 2009 до 2015 година неколку пати беше избран за претседател на Информативниот совет на Општинскиот одбор на СНС во Чукарица.

За член на Претседателството на Српската напредна странка е избран во 2017 година, а од 2021 година е потпретседател на Главниот одбор на Српската напредна партија.

Во јули 2022 година, Претседателството на СНС објави дека на предлог на претседателот на партијата Александар Вучиќ, Орлиќ ќе биде кандидат на прогресивците за претседател на српскиот парламент.

На конститутивната седница на Собранието на Србија, одржана на почетокот на август 2022 година, тој беше избран за претседател на Собранието. На оваа функција беше до распишување на парламентарните избори во ноември 2023 година.

Тој ја спореди опозицијата со Хитлер

Во текот на својата политичка кариера, Орлиќ не беше љубезен кон опозицијата. Дури и во својство на потпретседател на парламентот, опозицијата ја споредуваше со Хитлер, Гебелс, фашисти и ги нарече тајкуни, крадци, ѓубриња.

Медиумското внимание и минути зад собраниската говорница ги потроши на навреди кон медиумите, поради што весникот Данас го нарече „Данасоид“ и „срамот на српското новинарство“.

И сето тоа пред неговиот четириесетти роденден. Како „дополнителен“ ангажман во официјалната биографија на Орлиќ се наведува дека тој „завршил обука и образование во Класата слушатели за резервни офицери на Вооружените сили на Србија во 2010 година и се стекнал со чин резервен втор поручник на вооружените сили, како како и член на Друштвото на писателите „Поет“ во Чукарица“, пишува Данас.

За потсетување, БИРН во 2018 година објави документација која покажува дека инспекцијата на Министерството за образование смета дека вработувањето на Орлиќ и Александар Мартиновиќ како предавачи на Вишата медицинска школа во Ќуприја е незаконско. Во мај 2020 година, во гостувањето на ТВ Н1, Орлиќ негираше дека е вработен во тоа училиште, но следниот ден БИРН објави документација која покажува дека тој е ангажиран како предавач на магистерски студии за учебната 2019/20 година.

Адеми за Локално: Гаши мора да и објасни на јавноста кои се причините зошто соработувал со соработник на српската БИА

Слични содржини