Вулин повторно зборува за „српскиот свет“: „Некои Срби открија дека се Црногорци“

од Vladimir Zorba

МИНИСТЕРОТ ЗА ВНАТРЕШНИ РАБОТИ НА РЕПУБЛИКА СРБИЈА Александар Вулин реагираше на интервјуто на Ѓорѓе Радуловиќ, министер за надворешни работи на Црна Гора за Гласот на Америка. Во изјавата што ја пренесе Министерството за внатрешни работи на Србија, Вулин повторно зборува за обединувањето на Србите и за „некои Срби кои откриле дека се Црногорци“.

„Српскиот свет е идеја за политичко обединување на Србите и постоеше со векови пред мене, и беше особено популарен во Црна Гора, точно пред некои Срби да откријат дека се Црногорци“, рече српското Министерство за внатрешни работи.

„Сите нации кои имаат голем број сонародници надвор од своите граници работат на политичко и културно обединување и затоа никој нема проблем, освен кога Србите сакаат да се соберат и да размислуваат и дејствуваат на клучните национални прашања на ист начин. Србија е татковина на сите Срби и некои политичари во Црна Гора повеќе се плашат од политичко обединување на Србите отколку од територијалното создавање на „Голема Албанија“. Голема Албанија се доживува во Црна Гора како дел од евроатлантската интеграција“.

„Оној што ја призна лажната држава Косово нема право да зборува за неповредливост на границите и мора да биде подготвен да ги прифати последиците од неговите одлуки. Принципот на неповредливост на границите мора да започне од Србија“, рече Вулин во изјава како одговор на интервјуто на црногорскиот министер за надворешни работи.

Во соопштението на српското министерство се наведува дека интервјуто е полно со навреди и лаги против министерот Вулин и идејата за „српски свет“.

Слични содржини