За нив нема лек: Ова се најморничавите ментални нарушувања

од Elena Daskalova

Според лекарите, едно од четири лица има ментално или невролошко нарушување. Некои од овие состојби се лесни за идентификување и дијагностицирање, а постојат и оние ретките и многу специфични.

Некои од нив може да се дијагностицираат дури по неколку години од појавувањето, поради невообичаените симптоми. Следниве осум нарушувања се пример за тоа:

Синдром Алиса во земјата на чудата

Ова нарушување влијае врз перцепцијата и оние кои страдаат својата околина ја гледаат доста искривено, како што Алиса во еден момент беше поголема од куќа, а во друг помала од чаша. Лицата некогаш страдаат и од дезориентираност. Оваа состојба, за среќа, е многу ретка и минлива.

Нарушување на измислени болести

Секој од нас имал хипохондричен момент, но овие луѓе се болно опседнати со некоја дијагноза, постојано читаат и размислуваат за тоа, што во даден момент забележуваат симптоми на истата кај себе и постојано бараат лекарска помош. Често знаат одлично да се изразат со медицински термини, бидејќи постојано истражуваат за својата измислена состојба. Во најголем дел од случаите лекарските анализи не покажуваат присуство на никакво нарушување, освен ментално.

Повеќе за овие ретки, но морничави ментални нарушувања дознајте ТУКА.

Слични содржини