Задоволство од 7000 евра: Принцот од Лихтенштајн ја застрелал најголемата мечка во Европа!

од Nikola Popovski

Борците за заштита на правата на животните и зачувување на животната средина го осудија принцот Емануел фон унд ку од Лихтенштајн за убиство на голема кафеава мечка, за која велат дека е веројатно најголемата во Европа.

Невладините организации Грин и ВГТ од Романија и Австрија наведуваат дека принцот застрелал мечка по име Артур во март, која имала 17 години. Пукањето се случило во заштитеното подрачје на Карпатите, објави Би-Би-Си. Тој добил специјално одобрение од романското Министерство за пукање во женска мечка, што наводно им нанело штета на фармите во Ојдула.

„Принцот не уби проблематична мечка, туку мажјак кој живееше длабоко во шумата и никогаш не им приоѓаше на луѓето“, наведуваат тие.

Принцот имал четиридневна дозвола за лов, а за пукањето платил 7.000 евра. Кафеавата мечка е заштитен вид. Сепак, романските власти одобруваат стрелање на неколку единки годишно, ако тие им нанесуваат штета на луѓето. Романскиот министер за животна средина Танкос Барна изјави дека е покрената истрага.

Слични содржини