Започна самитот на министрите за надворешни работи на Г7

од Stefanija Kuzmanovska

Самитот на министрите за надворешни работи на Г7, најразвиените земји во светот, започна денес во Лондон со средба на британскиот министер за надворешни работи Доминик Раб со американскиот државен секретар Антонио Блинкен.

Членки на оваа група се Велика Британија, САД, Канада, Франција, Германија, Италија и Јапонија, а целта на нивниот состанок е да ја оживеат улогата на Г7 и да создадат поширок бедем против оние за кои се смета дека го поткопуваат меѓународниот поредок.

Ова првенствено се однесува на Кина и Русија.

Ќе присуствуваат и претставници на Европската унија, како и индискиот министер за надворешни работи.

Исто така беа поканети Австралија, Индија, Јапонија, Јужна Кореја и Јужна Африка.

Слични содржини