Започна сезоната на вируси: Лекарите открија четири клучни витамини за силен имунитет

од Stefanija Kuzmanovska
537 прегледи

Медицинските експерти споделуваат совети за тоа кои витамини се најефективни за заштита од настинка и грип.

Витамините можат да помогнат во одржувањето на функционирањето на вашиот имунолошки систем во борбата против инфекциите, особено за време на сезоната на настинки и грип.

Сепак, потрагата по вистинските витамини за зајакнување на имунитетот може да изгледа стресно. За да си ја олеснат работата, лекарите за The Healthy откриле кои витамини ги земаат во сезоната на вируси.

Анкетираните лекари обично се потпираат на извори на храна наместо на апчиња.

„Мојата главна цел е да се осигурам дека сум нутритивно избалансиран за да имам силен имунолошки систем кој се бори против болестите“, рече др. Шерон Палмер.

За некои луѓе, таа рамнотежа може да вклучува витамини или додатоци во исхраната.

„Ако имате недостатоци во исхраната, суплементите можат да помогнат во зајакнувањето на имунитетот“, објаснува нутриционистот Али Бандиер.

Сепак, повеќето луѓе не ги задоволуваат дневните потреби за хранливи материи. Ова значи дека за повеќето од нас, дополнувањето со соодветни витамини може да направи голема разлика во одржувањето на здравјето.

Избрани витамини кои лекарите ги користат во сезоната на вируси:

1. Витамин Е
Витаминот Е е моќен антиоксиданс кој може да ја зајакне функцијата на имунолошкиот систем.

Најдобар начин за внес на витамин Е е преку храна. Недостатоците на витамин Е се ретки, па како и со било што друго, премногу може да биде штетно.

Извори на витамин Е вклучуваат семиња и јаткасти плодови, темно зелен лиснат зеленчук како спанаќ и брокула и овошје како киви и манго.

2. Витамин Ц
Студијата од 2017 година објавена во списанието Nutrients сугерира дека иако не може да спречи настинка, витаминот Ц сè уште е важна хранлива материја за силен имунитет.

Најдобар начин да внесете доволно витамин Ц е преку храната, а храната богата со него вклучува портокали, грејпфрут и киви, јагоди, домати, пиперки, брокула и блитва.

Студија од 2021 година објавена во списанието BMJ Global Health покажа дека витамините Ц и Д го намалуваат ризикот од акутни респираторни инфекции и го скратуваат времетраењето на симптомите.

3. Витамин Д
Тешко е да се внесе доволно витамин Д преку храната, поради што земањето додатоци на витамин Д се чини дека е високо на листата на многу медицински професионалци.

Покрај тоа, истражувањето од 2022 година покажува дека витаминот Д може да спречи инфекција со грип.

4. Омега-3 масни киселини
Ако не јадете риба, можеби нема да внесувате многу од оваа хранлива материја. Во тој случај, земањето додаток на омега-3 масни киселини може да биде добро решение.

Д-р. Палмер вели дека таа дава приоритет на добрите извори на омега-3 масни киселини во нејзината исхрана повеќе од една деценија.

„Во мојата исхрана секојдневно внесувам печурки, многу влакна, пробиотици и извор на омега-3 масни киселини“, вели Палмер.

Слични содржини