[РЕЦЕПТ] Здрав домашен леб со лук и билки

од Vladimir Zorba
1,4K прегледи

427e689660acc31faa406bc737a510f9

Потребни производи:

  • 1/3 чаша маслиново масло
  • 2 јајца
  • 200 мл млеко
  • 1 лажиче шеќер
  • 1 лажиче сол
  • 20 г квасец
  • 500 г брашно
  • ½ чаша стопен путер
  • 2 чајни лажици сушен магдонос
  • 2 лажици сушен рузмарин
  • 2 лажици сушен босилек
  • 7 чешниња лук, мелено

Подготовка:
Растворете го квасецот во млекото, што е добро да е на собна температура. Додадете шеќер и неколку лажици брашно. Промешајте за да се добие каша. Нека оваа каша отстои – тогаш квасецот е добро растворен.

Промешајте ја смесата со јајцата, солта и брашното. Замесете меко тесто. Откако ќе го измесите целосно оставете го да нарасне покриено со крпа.

Иситнете ги билките во блендер со лук и маслиново масло.

Откако тестото ќе нарасне го направете го во кружна форма. Намачкајте обилно кората тесто со зачините и маслиновото масло. Мачкајте повторно и оформете леб. Ставете го во подмачкана тава.
Печете во загреана рерна на 180 степени.