Здравствена состојба која прави да се будите уморни

од Stefanija Kuzmanovska

Ако се будите уморни или исцрпени и покрај преспиената ноќ, можеби имате вообичаено нарушување на спиењето познато како апнеја.

Добриот сон е од суштинско значење за одржување на целокупното здравје и благосостојба. Тоа му овозможува на нашето тело да се одмори, подготвувајќи не за денот што следи. Меѓутоа, ако сè уште се будиме уморни или исцрпени, и покрај добриот сон, може да имаме вообичаено нарушување на спиењето познато како апнеја, пишува Times of India.

Како што објаснуваат лекарите, апнеја е нарушување на спиењето дефинирано со повторени паузи или прекини во дишењето во текот на ноќта. Ова се случува кога нашите дишни патишта делумно или целосно се затвораат, што резултира со кратки паузи во дишењето.

Овие паузи, познати како апнеји, може да траат од секунди до минути и може да се појават неколку пати во текот на ноќта.

Како резултат на тоа, луѓето со апнеја при спиење често имаат прекин на спиењето што предизвикува прекумерна дневна поспаност. За луѓето со болести на срцето или крвните садови, овие повторени повеќекратни епизоди на ниско ниво на кислород во крвта, познати како хипоксија или хипоксемија, дополнително ја влошуваат прогнозата и го зголемуваат ризикот од неправилен срцев ритам.

Слични содржини