Зеленски ги заострува правилата за мобилизација

од Nikola Popovski

Украинскиот претседател Володимир Зеленски вчера го потпиша контроверзниот закон за заострување на правилата за мобилизација. Според веб-страницата на Врховниот совет, законот со кој стотици илјади Украинци ќе бидат регрутирани во армијата прв го потпишал претседателот на парламентот, Руслан Стефанчук.

Според заменик-претседателот на Врховната рада Александар Корниенко, некои одредби од законот ќе стапат во сила по објавувањето, додека мнозинството ќе стапи на сила за еден месец, пренесува Тасс.

Врховната Рада на 11 април усвои закон кој беше доста контроверзен и предизвика реакции на социјалните мрежи. Се очекуваше да се предвиди демобилизација и ротација на активните војници, но тие одредби беа отстранети од законот во последната фаза, што значи дека војниците кои се борат од февруари 2022 година сè уште не знаат кога ќе бидат демобилизирани.

Законот ја заострува процедурата за мобилизација и казните за оние кои ја избегнуваат и прецизира кој може да биде регрутиран во армијата, а врз основа на тоа се очекува да бидат регрутирани стотици илјади Украинци.

Заради воена состојба, на работоспособните мажи им е забрането заминување во странство, но не постои процедура за повикување регрути кои се надвор од државата.

Слични содржини