Знаци дека сте алкохоличар

од Stefanija Kuzmanovska

Алкохолизмот не е секогаш очигледен. Имено, постојат луѓе кои себеси се нарекуваат функционални алкохоличари. Тоа се луѓе кои не пијат алкохол на дневна основа, туку само во ретки прилики, но потоа не знаат самите за себе. Во такви ситуации се однесуваат опасно, но сепак се способни да ги извршуваат секојдневните задачи, односно не ја губат работата поради алкохолот и тоа не влијае на нивните односи со другите.

Ваквите алкохоличари ќе негираат дека имаат проблем со алкохолот бидејќи се сметаат за постабилни во споредба со типичен алкохоличар, велат од Клиниката за рехабилитација „Деламере“.

„Функционален алкохоличар е и личност која страда од алкохолизам, но може да ја задржи работата, има улога во семејството и повеќето мислат дека добро се справува со алкохолот. Функционалниот алкохоличар не е секогаш лесно да се забележи. Оние кои страдаат од тоа се исклучително добри во криењето на својата состојба“, тврди експертот за третман на зависност Мартин Престон за The Sun.

Знаци кои откриваат дека некој е алкохоличар се:

* честа интоксикација и мирис на алкохол
* губење на контрола над употребата на алкохол
* криење алкохол на чудни места како гаража, канцеларија или автомобил
* пиење малку помеѓу состаноци или во работно време
* често пиење по секојдневните обврски
* оправдување на пиењето како начин да се опуштите после работа, напорен ден со децата или како награда
* стануваат раздразливи, вознемирени, немирни и не можат да заспијат ако не пијат
* пиење алкохол наутро, пред одење на работа или извршување на обврски
* пиење на социјални настани
* избегнуваат социјални настани кои не вклучуваат алкохол
* алкохолот станува проблем дома затоа што човек пие премногу сам или исчезнува на неколку часа за да посети кафуле
* човек зазема одбранбен став кога е предупреден за тоа колку пие
* човек негира дека е алкохоличар затоа што секогаш доаѓа на работа на време
* пие алкохол за да може да функционира
* станува лут, агресивен и нестабилен кога е пијан
* потешкотии да се сети на работите што се случиле додека пиеле или се онесвестиле од алкохол
* преземање ризици, како на пример возење деца на училиште под дејство на алкохол

Доколку ги имате горенаведените симптоми или некои од нив, можно е да имате проблем со пиењето.

Од клиниката за рехабилитација „Деламер“ велат дека секое лице може лесно да дијагностицира алкохолизам самостојно ако искрено одговори на две прашања:

* Кога пиете, дали можете да ја контролирате количината на алкохол што ја консумирате и пиете умерено?

* Ако сакате да престанете да пиете, можете ли да го направите тоа?

Ако одговорите се не, јасно е дека лицето боледува од нарушување на употребата на алкохол и нема контрола над тоа.

Првиот чекор е да посетите општ лекар и да дознаете за услугите што ви се достапни за да ја излекувате зависноста. Третманот обично вклучува советување и лекови кои ви помагаат полека да ја намалите консумацијата на алкохол и да ги избегнете симптомите на повлекување.

Постојат и групи за поддршка кои можат да ви помогнат.

Слични содржини