Знаете за StandBy? Еве како да активирате една од најдобрите функции на iOS 17

StandBy Mode е специјален режим на работа што се активира откако ќе го поврзете iPhone со полначот и ќе го ротирате во хоризонтална положба

од Vladimir Zorba

iOS 17 конечно е тука, што значи дека корисниците полека се запознаваат со новите функции на нивните телефони.

Еден од впечатливите новитети е режимот на работа StandBy. Иако името на функцијата може да сугерира различни апликации, тоа е комплет со алатки што го претвора заклучениот екран на вашиот уред во панел за корисни додатоци како часовници со аларм, рамки за слики и друго.

Што е StandBy Mode?

Режимот StandBy доаѓа со новиот iOS 17 и им овозможува на корисниците да го менуваат заклучениот екран за да пристапат до различни виџети. Ова може да биде многу корисно додека телефонот е поврзан со системот за полнење или кога сакате брзо да погледнете нешто без да мора да го отклучите iPhone.

Постојат голем број на виџети достапни за овој режим, вклучувајќи будилници, рамки за слики, Siri, прозорци за дојдовни повици и големи полиња за известувања. Апликациите од трети страни брзо нудат поддршка за StandBy, така што можеме да очекуваме поинтересни апликации со текот на времето.

Како да се користи Standby?

Користењето на функцијата StandBy е многу едноставно. Поврзете го iPhone со полначот и поставете го на страна. Држете го на место и притиснете го копчето за заклучување за да го вклучите StandBy. Откако ќе го активирате, можете да изберете помеѓу различни виџети, фотографии и други опции за прикажување со лизгање налево или надесно. Откако ќе изберете фаворити, „скролајте“ нагоре или надолу за да го приспособите. На пример, лизгањето нагоре или надолу на графичката контрола на часовникот ќе го промени неговиот изглед.

Ако вашиот телефон има постојано вклучен екран, виџетите во режим на подготвеност ќе работат без прекин, но постарите уреди ќе бараат од корисникот да го допре екранот за да ја активира функцијата. Овој тип на панели користат iPhone 14 Pro, iPhone 14 Pro Max, iPhone 15 Pro и iPhone 15 Pro Max. Ако сте загрижени дали светлиот екран ќе ви пречи додека спиете, само вклучете го ноќниот режим и екранот автоматски ќе се прилагоди на амбиентално светло со низок интензитет, претворајќи ги сите додатоци во црвено.

Како да го исклучите StandBy?

Можете да ја исклучите функцијата со одење до поставките и избирање на режим на подготвеност. Исклучете го таму со притискање на прекинувачот, објаснува Engadget.

Како да ги промените достапните графички контроли?

Првиот или стандардниот додаток е будилникот, но ако сакате, можете да го промените во нешто друго со едноставно влечење на прстот налево или надесно. Доколку сакате подетално уредување, постои и опција за додавање или преместување виџети за тоа.

За да го започнете процесот, долго притискајте го виџетот за време на мирување. Откако ќе го отклучите екранот со Face ID, ќе видите куп графички контроли на средината на екранот кои ќе почнат да мрдаат, слично како кога бришете или преместувате апликации на iPhone.

Најдете ја иконата + (плус) во горниот лев дел од екранот и користете ја за да додадете нови графички контроли. Секој додаток има икона минус до својата икона, која, кога ќе се притисне, ги брише виџетите од групата.

Слични содржини