Зошто да јадете лубеница кога е жешко?

од desk3
278 прегледи

Лубеницата е вкусна и освежувачки за жешките летни денови. Еве кои се придобивките на фетусот за здравјето:  

1. Ја помага хидратацијата на телото

Водата го одржува организмот хидриран. Кога количеството во   телото  се намали, кожата и косата ни стануваат суви, имаме главоболка. 92% од лубеницата е вода , што ја прави идеално средство за справување со дехидратацијата во топлина. Комбинацијата од вода и влакна во овој плод го помагаат варењето.

2. Содржи хранливи материи и корисни растителни соединенија

Количината на калории во плодот е многу помалку од тоа во некои овошја со шеќери. Во 154 грама лубеница (препорачан дневен внес) има многу други хранливи материи, меѓу кои 21% витамин Ц, 18% витамин А, 5% калиум, 4% магнезиум, како и околу 3% од витамините Б1, Б5 и Б6: 3% .

Лубеницата е исто така со висока содржина на каротеноиди, вклучувајќи бета-каротен и ликопен. Освен тоа има цитрулин. Меѓу најважните оксиданти содржани во лубеницата за Витамин Ц (помага во борбата со слободните радикали; Каротеноидите (вклучуваат алфа-каротен и бета-каротен, кои нашето тело го претвора во витамин А), ликопен (ја дава црвената боја на плодот; кукурбитацин Е (има антиоксидантни и антиинфламаторни својства).

3. Спречува формирање на канцерогени клетки

Ликопенот и други одделни соединенија во лубеницата имаат антиканцерогени ефект. Студиите покажуваат дека има врска помеѓу ликопенот и ракот на дигестивниот систем, бидејќи супстанцијата во лубеницата го намалува инсулуноподобниот фактор на раст. Токму неговите високи нивоа можат да доведат до појава на рак.

Слични содржини