Зошто студеното време не значи дека климатските промени се измама?

од Vladimir Zorba

Студениот арктички воздух се спушти на големи делови од САД, вклучително и над југот, каде што ретко се среќаваат вакви екстремни зимски временски услови.

Овие снежни услови и рекордно ниските температури ја следат најтоплата година досега – резултат на климатските промени. На пожешка планета би требало да има рекордно високи температури, шумски пожари и суши. Но, како да ја објасниме студената зима во светот кој, според научниците, станува се пожежок?

Прво, важно е да се разбере разликата помеѓу климата и времето.

Климата е просечните временски шеми во еден регион во подолг временски период. Тоа е разликата помеѓу умерените медитерански области на Европа и суровите, студени услови на арктичката тундра, на пример. Секој од овие климатски региони доживува дневни флуктуации на температурата, врнежите, атмосферскиот притисок итн. – дневни варијации познати како (метеоролошки) временски услови.

Климатските промени ги нарушуваат овие предвидливи флуктуации, создавајќи нови клими кои се во просек потопли и понепредвидливи.

Како затоплувањето може да доведе до ладење?

Кога терминот „глобално затоплување“ беше популаризиран пред неколку децении, тој се однесуваше на феноменот на стакленички гасови што ја задржуваат топлината во атмосферата и ја загреваат просечната температура на планетата. Иако рекордно високите температури на многу места се една од последиците на оваа повеќедецениска промена, научниците сега разбираат дека атмосферата изменета од зголемените нивоа на гасови како јаглерод и метан предизвикува повеќе промени отколку само затоплување.

Научниците веруваат дека Земјата ќе доживее поекстремни, катастрофални временски услови како манифестација на климатските промени.

Арктичкиот воздух достигнува повеќе јужни географски широчини и како резултат на тоа може да се очекуваат поостри зими. Ова е заклучокот од студијата објавена во 2017 година во Nature Geoscience. Таа воспоставува врска помеѓу потоплите температури на Арктикот и постудените зими во Северна Америка, на пример.

Арктикот се загрева во просек четири пати побрзо од остатокот на планетата, ефект наречен „Арктичко засилување“. Научниците веруваат дека оваа нерамномерна стапка на затоплување го ослабува поларниот млазен поток (воздушен вител што кружи по Арктикот кој вообичаено го заробува арктичкиот воздух во северните региони), овозможувајќи ладниот воздух полесно да тече кон југ.

Иднината и екстремните временски услови

Рекордно ниските температури и снежните виулици не се единствените екстремни временски услови кои се очекуваат.

Како што се забавува млазниот тек, поплавите и сушите можат да траат подолго. Една студија објавена во Science Advances во 2019 година предвиде дека екстремните, смртоносни временски настани би можеле да се зголемат до 50% до 2100 година.

Но, не треба да чекаме до 2100 година за да видиме дека климатските промени доведуваат до екстремни временски услови.

Научниците велат дека деструктивното време што го доживеавме минатата година е само знак за она што следува.

Слични содржини