Зошто треба да ја вклучите полентата во вашата дневна исхрана?

од Vladimir Zorba
31 прегледи

Знаеме дека интегралните житарки се добри за нас и треба да јадеме повеќе од нив, но малкумина веднаш помислуваат на полентата, која има бројни здравствени придобивки.

Според WebMD, одредени форми на полента се јаделе уште во римско време, но тогаш се користеле состојки како костенов брашно или спелта.

Денес, полентата обично се прави од жолто пченкарно брашно. Често се подготвува како каша со варење пченкарно брашно во вода на тивок оган. Треба често да се меша и да се готви бавно.

Може да се направи од ситно мелено или грубо мелено пченкарно брашно. Во некои земји, полентата се прави од бело или црвено пченкарно брашно.

Многу луѓе се запознаени и со инстант полентата. Ова е вид кој е претходно обработен, така што времето на готвење е пократко. Некои велат дека нема толку добар вкус како обичната полента. Често се служи со разни јадења како месо, риба и зеленчук.

Порција од 100 грама полента од пченкарно брашно содржи: 71 калории, еден грам протеини, 12 грама јаглехидрати и 0,6 грама диететски влакна.

Постојат многу здравствени придобивки од јадењето полента. Не содржи глутен, бидејќи е направена од сушена, мелена пченка. Ова значи дека е безбедна за луѓе со нетолеранција на глутен или целијакија. Сепак, важно е да ги прочитате етикетите на производот за да бидете сигурни дека пченкарното брашно не е произведено во фабрика што преработува производи што содржат глутен.

Како и другите интегрални житарки, зрната од пченка имаат три дела. Тоа се никулецот, триците и ендоспермот. Интегралното пченкарно брашно ги има сите три дела, што значи дека има висока хранлива вредност.

Ова исто така значи дека интегралното пченкарно брашно може брзо да се расипе ако не се чува во фрижидер или замрзнувач. Како резултат на тоа, повеќето пченкарни брашна што се наоѓаат во супермаркетите можеби не се интегрални.

Интегралните житарки се сложени јаглехидрати, па затоа им треба подолго време за разградување. Тие се исто така богати со диететски влакна, што ви помага да се чувствувате сити подолго време. Ова го намалува ризикот од прејадување, што го олеснува одржувањето на здрава тежина.

Пченката содржи антиоксиданси кои помагаат во намалувањето или спречувањето на оштетувањето од слободните радикали. Доколку слободните радикали се насоберат во телото, тие можат да ги влошат болестите и стареењето.

Некои од овие антиоксиданси се фитонутриенти, познати и како фитохемикалии. Тие можат да играат улога во намалувањето на ризикот од хронични заболувања.