Ѓоргиев: Тензиите меѓу Бугарија и Македонија влијаат на работата на Мешовитата историска комисија

од Nikola Popovski

Идејата за заедничка прослава, не само на Гоце Делчев, меѓу Бугарија и Република Северна Македонија е дополнително за да се смират односите меѓу двете земји и да се придонесе за уште поголемо разбирање меѓу двете општества, но во Мешовитата историска комисија за Гоце Делчев веќе една година „едвај се зборува сериозно“, вели копретседателот на Комисијата за историско-просветни прашања со Бугарија, Драги Ѓоргиев во интервју за „Гласот на Америка“.

Според неговите зборови, во крајно заладените односи, со многу високи тензии меѓу двете земји, во моментов е многу тешко Комисијата да работи мирно на темата Гоце Делчев и „да дозволи некакво решение што ќе придонесе уште повеќе за смирување на односите меѓу Република Северна Македонија и Бугарија и нивниот развој во вистинската насока“.

„Не можеме да останеме имуни на она што се случува во општеството, а сите овие политички потреси, тензии, недоразбирања, дневно-политички борби кои се случуваат циклично во македонско-бугарските односи несомнено влијаат на работата на Kомисијата. Речиси редовно во сите овие аргументи и политички говори се споменува комисијата, историјата, темите на кои работи комисијата и сето тоа влијае на атмосферата во самата комисија. Се чини дека постои тенденција македонско-бугарските односи да бидат циклично нарушувани во одредени периоди за да се прекине краткиот период на смиреност. Очигледно некому му е потребно, а кога мирните и добрите односи ќе продолжат некое време и кога работата оди во вистинска насока, се случуваат инциденти, кои, очигледно, со оглед на историјата на претходните инциденти, се смислено направени според однапред режирано сценарио. Мислам дека ситуацијата ќе се смири, но има сили (кои бараат тензија) и нема да ме чуди ако по два месеца се случи истото поради некоја причина“, вели Георгиев.

Тој потсети дека Мешовитата историска комисија донесе препорака за заедничко чествување на Кирил и Методиј, Климент Охридски, Наум и Цар Самуил, а во однос на учебниците беа усвоени препораки за петто одделение во бугарскиот образовен систем и за шесто одделение во образовниот систем во Република Северна Македонија.

Слични содржини