Колагенот е најважниот протеин во нашето тело. Зафаќа околу 40 проценти од сите протеини и е основен дел од сврзното ткиво. Тој е одговорен за состојбата на кожата, коските, косата и ноктите.
Кога нивото на колаген во телото опаѓа, доаѓа до забрзано стареење и формирање на брчки.
Бидејќи колагенот влијае на изгледот на кожата, на пазарот има многу додатоци кои го содржат. Сепак, можете да ја зголемите количината на овој протеин во телото со правилна исхрана.
Храната што го стимулира производството на колаген вклучува храна богата со многу хранливи материи, како што се овие 10:
1. Пилешко
Постои причина зошто многу додатоци на колаген се добиени од пилешко. Ако некогаш сте ја виделе внатрешноста на кокошката, веројатно сте забележале голема количина на сврзно ткиво. Токму овие ткива се извор на колаген.
Многу студии докажаа дека пилешкиот врат и ‘рскавицата имаат позитивен ефект кога станува збор за лекување на артритис.
2. Риба и морска храна
Морската храна исто така има коски и лигаменти кои се одличен извор на колаген. Експертите тврдат дека колагенот од морска храна е еден од најлесните за апсорпција.
3. Белки
Иако јајцата не содржат сврзно ткиво, белките се добар извор на пролин, аминокиселина потребна за производство на колаген и ‘рскавица.
4. Агруми
Витаминот Ц игра голема улога во производството на колаген, така што внесувањето на овој витамин е многу важно. Препорачливо е да јадете барем едно цитрусно овошје во текот на денот, како што се лимон, портокал, грејпфрут, …, за да ја добиете потребната количина на овој протеин.
5. Лук
Оваа храна е многу повеќе од зачин во оброците. Лукот е добар извор на сулфур, неопходен за производство на колаген во телото. Исто така, содржи прилично големи количини на липоична киселина и таурин, кои се од суштинско значење за поправка на оштетените колагенски влакна.
6. Бобинки
Бобинките се богати со витамин Ц, кој помага во производството на колаген. Исто така, содржи разни моќни антиоксиданси кои ја штитат кожата и колагенот од оштетување предизвикано од слободните радикали.
7. Грав
Гравот е храна богата со растителни протеини кои содржат амино киселини неопходни за синтеза на колаген. Исто така, многу видови грав се богати со бакар, уште една хранлива состојка потребна за производство на колаген.
8. Зелен зеленчук
Познато е дека лиснатиот зелен зеленчук и други видови зелен зеленчук содржат многу хранливи материи. Покрај тоа, истражувањата покажуваат дека тие исто така содржат агенси кои помагаат во производството на колаген.
9. Домат
Веројатно знаете дека доматите содржат голема количина ликопен, и помагаат во борбата против колагеназата. Колагеназите се, всушност, ензими кои го уништуваат колагенот во вашето тело. За да се искористи најдобро ликопенот, неопходно е да се консумираат варени домати.
10. Пипер
Пиперките содржат многу витамин Ц, дури три пати повеќе од портокалите. Исто така се богати со ликопен, антиоксиданс кој, кога се консумира редовно, обезбедува одредена заштита од оштетување на слободните радикали предизвикани од сончевите УВ зраци.