10-те најлоши последици од брзата храна

од Vladimir Zorba

Солени грицки, гуми за џвакање, бонбони, слатки десерти, пржени производи и газирани пијалоци. Ова се само дел од намирниците кои го носат името „брза храна“. Тие исто така вклучуваат чипс, пити, колачи, сендвичи, бургери, кроасани, пици, шејкови и безалкохолни пијалоци.

Овие намирници не опкружуваат насекаде и, за жал, се причина за многу болести на современиот човек. Кои се најсериозните ризици, погледнете го следниот преглед.

10. Дебелина

Индустријата за брза храна е позната по својата висока содржина на калории и шеќер, што придонесува за зголемување на телесната тежина. Дури и мала количина брза храна може значително да го зголеми внесот на калории. Сепак, брзата храна влијае и на здравите навики во исхраната, бидејќи оние кои ја консумираат имаат помала веројатност да јадат овошје, зеленчук и јаткасти плодови.

9. Срцеви заболувања

Луѓето кои јадат брза храна четири или повеќе пати неделно се изложени на поголем ризик од развој на срцеви заболувања. Ова се должи на високите нивоа на заситени или транс масти, кои можат да ги затнат артериите и со текот на времето да придонесат за високи нивоа на холестерол.

8. Дијабетес тип 2

Брзата храна стана начин на живот за многу зафатени луѓе кои бараат брза и евтина алтернатива за готвење дома. Ова го зголемува ризикот од развој на дијабетес тип 2.

7. Чир

Долги години, лекарите веруваа дека стресот, зачинетата храна и алкохолот се причина за чир на желудникот. Сепак, брзата храна е уште поштетна за него.

Pixabay

6. Неправилно време на хранење

Здравата исхрана бара човек да јаде целосен оброк три пати на ден плус две закуски. Брзата храна често станува замена за еден од овие главни оброци, но воопшто не е добра алтернатива.

5. Фрлање пари

Брзата храна чини повеќе пари од домашната храна. И за жал тоа е на сметка на здравјето.

4. Лошо варење

Во синџирот за брза храна, ќе биде тешко да се најде салата или супа со која ќе ја започнете вечерата. Масната и висококалорична храна, често со состојки од нејасно потекло, може да предизвика непријатност, металоиди и болки во стомакот.

3. Недостаток на есенцијални хранливи материи

Добро балансирана исхрана ги содржи сите есенцијални елементи кои му се потребни на телото. Во брзата храна доминираат транс мастите и брзите јаглехидрати, но речиси и да нема протеини, влакна и здрави масти.

2. Стрес

Забележано е дека храната со висока содржина на масти може да го зголеми нивото на стрес. Некои намирници и пијалоци делуваат како моќни стимуланси за организмот и се директна причина за стрес. Како и производите кои содржат кофеин (кафе, чај, кола и чоколадо), белото брашно, солта, заситените масти, преработената храна содржи синтетички адитиви – конзерванси, емулгатори, згуснувачи, стабилизатори и засилувачи на вкусот.

1. Социјална дистанца

Истражувањата покажуваат дека луѓето кои имаат тенденција да јадат брза храна се социјално пооддалечени. Често во некои семејства тоа дури доведува до недостаток на дијалог и ја заменува заедничката вечера и собири.

Слични содржини