Заврши 60-от Драмски аматерски фестивал (ДАФ)

Драмски аматерски фестивал во Кочани заклучен со доделување на награди

од desk4

Вечерва заврши 60-от Драмски аматерски фестивал (ДАФ) во Кочани со прогласувањето на најдобрите поединци и театарски групи и доделување на наградите.

Гран-при “Васил Ќортошев” за најдобра театарска претстава во целост го добила изведбата на драмскиот текст “Тунел” на театарската група “Годо” од Кочани, во режија на Кристина Атанасова Арсова. Претставата се фокусираше на различните видови насилство и ги претставуваше преку силна и уверлива драмска игра и кореографија. Жирито на ДАФ истакна дека претставата го критикува актуелното општество и има поетичен пристап кон проблемот.

Наградата за главна женска улога ја добила Анџелија Мирковиќ за нејзината интерпретација на ликот Наталија Стефановна во едночинката “Просидба” од Чехов, во продукција на Академското позориште од Ниш, Србија. Даниел Гочевски ја добил наградата за главна машка улога за неговата интерпретација на ликот Драган Тарабунов во претставата “Драги уметници” на Театарот “Чекори” од Скопје.

Претставата “Умрежени” на КУД “Бранко Радичевиќ” од Одбор “Просвета” во Хрватска го добила признанието за истражување нови сценски изразни средства и експеримент во аматерскиот театар. Жирито истакна дека оваа претстава вклучува лица со посебни потреби.

Во категоријата за најдобра претстава за деца и младинци, наградата ја добила изведбата на драмскиот текст “Црвенкапа” на Драмското студио “Летечка театарска група” од Тетово, во режија на Зоран Јовановски. Тамара Стојановска и Никола Кузмановски од театарот “Чекори” од Скопје ја добиле наградата за најдобра споредна женска и машка улога, соодветно.

Фестивалот овојпат се одржа под мотото “Театарот е жив” и понуди и натпреварувачка програма, како и придружни содржини и гостувања на Народниот театар од Велес и на театарска група од Истанбул, Турција.

Организацијата на фестивалот беше поддржана финансиски од Министерството за култура, Општина Кочани и со донации од стопанските претпријатија во регионот.

Слични содржини