4 знаци кои откриваат дека пиете премногу кофеин

од Vladimir Zorba

УТРАТА се незамисливи за повеќето без кафе. Но, прекумерното внесување на кофеин може да има несакани последици. Според диететичарите, постојат четири знаци дека треба да пиете помалку кофеин.

Висок крвен притисок

Пиењето повеќе од четири шолји кафе дневно може да доведе до скок на крвниот притисок. Крвниот притисок се зголемува во рок од половина час од пиењето кафе, чај, кола или енергетски пијалок, а ефектите може да се видат до четири часа подоцна.

Чести патувања во тоалет

Честото мокрење може да биде уште еден знак за прекумерна консумација на кофеин. Поради честите патувања во тоалетот, може да се дехидрираме, што може да предизвика главоболки.

Абдоминални болки

По премногу кафе, може да дојде до проблеми со варењето. Консумирањето кафе и чај е поврзано со симптоми на синдром на нервозно дебело црево, абдоминална болка и ретка столица. Исто така, кофеинот може да го зголеми производството на стомачна киселина која може да предизвика рефлукс и металоиди. Исто така, докажано е дека кофеинот има стимулирачки ефект врз дигестивниот систем, што може да доведе до стомачни проблеми.

Анксиозност

Кофеинот е стимуланс, и затоа многу луѓе се чувствуваат нервозни и немирни откако ќе испијат неколку шолји кафе или лименка енергетски пијалок. Повеќе од четири шолји кафе дневно се доволни за да предизвикаат чувство на нервоза, вознемиреност и забрзано чукање на срцето, велат диететичарите. Кофеинот го зголемува пулсот и количината на крв што го напушта срцето, што може да доведе до забрзана работа на органите. Исто така, ја зголемува активноста на мозокот, што може да придонесе за чувство на анксиозност. Покрај тоа, го нарушува спиењето, што може да го отежне контролирањето на анксиозните чувства, како што се грижата, стравот и чувството на страв.

Ако забележите некој од овие симптоми, консултирајте се со вашиот лекар и размислете да се префрлите на кафе без кофеин.

Слични содржини