Се подразбира дека домашното готвење е поздраво од храната нарачана од разни ресторани за брза храна и слично. Меѓутоа, понекогаш и ние самите, без да знаеме, правиме грешки кои ја прават нашата сопствена кујна нездрава.
Процесот на готвење може да биде исклучително забавен штом ќе ги научите основните методи и ќе почнете да си играте со вкусовите и текстурите. Меѓутоа, во сето ова понекогаш забораваме дека некои идеи можеби не се најздрави.
Понекогаш само треба да бидете свесни за нездравите навики, а потоа не е толку тешко да се ослободите од нив. Ви пренесуваме некои од најчестите грешки кои можат да ја направат вашата домашна кујна нездрава:
1. Користете премногу сол
Огромен процент од луѓето користат многу повеќе сол во готвењето отколку што се препорачува. Намалувањето на солта во исхраната не е воопшто лесно бидејќи штом ќе развиеме вкус и толеранција, јадењата можат да имаат благ вкус. Но, ако сакате да го намалите ризикот од развој на кардиоваскуларни болести и дебелина, тогаш внесот на сол е нешто за што треба да се грижите. Намалете го внесот на сол, а наместо тоа зголемете некои други зачини како бибер, пиперка, билки и слично. На овој начин ќе избегнете нездрава навика и истовремено ќе го подобрите вкусот на јадењето.
2. Изберете масло со ниска точка на чадење
Готвењето со масла кои се многу чувствителни на термичка обработка доведува до оксидација и промени во составот и природата на маснотиите во маслото. Корисно е да се знае за какво масло се работи за да се избегнат проблеми со вкусот и негативни здравствени ефекти. На пример, маслото од авокадо е одлично за готвење бидејќи има многу висока точка на чадење. Од друга страна, маслиновото масло е одлично за приготвување на зеленчук, но не треба да се користи за печење над 200°C, бидејќи тогаш го менува својот состав.
3. Го преварувате зеленчукот
Иако некои луѓе сакаат нивниот варен зеленчук да се распаѓа, а други да биде сè уште крцкав, добро е да се знае разликата кога се во прашање хранливите материи. На некои зеленчуци како моркови и компири им е потребно многу подолго да се готват од било кој лиснат зеленчук. Ако подготвувате чорба или слично јадење од разновиден зеленчук, прво сварете го она што трае најдолго, а потоа постепено додадете го остатокот. Што се однесува до должината на готвењето, најдобро е да се готви додека лагото не стане меко и лесно.
4. Користете премногу прелив за салата
Салата без никакви зачини навистина не е премногу вкусна, но и со тоа може да се претера. И додека, на пример, маслиновото масло и лененото масло се поздрави опции од кој било индустриски прелив, салата без масло или млечни производи исто така може да биде добра.
5. Премногу се потпирате на преработена храна
Преработената и замрзната храна е веројатно најголемиот непријател на здравата исхрана бидејќи е полна со шеќер, масти, сол и други адитиви. Научните студии постојано го поврзуваат со зголемен ризик од дијабетес, метаболички промени, срцеви заболувања, па дури и развој на рак. Иако исфрлањето на ваква храна бара повеќе време за да се готви самостојно, долгорочно дефинитивно вреди, пишува One Green Planet.