Најтешкиот дел од создавањето на урамнотежена исхрана е можноста да се комбинираат намирници едни со други. Некои заедно се претвораат во вистински моќен пар и меѓусебно ги подобруваат корисни својства, а некои, напротив, ја попречуваат апсорпцијата на хранливите материи и може да предизвикаат непријатност во цревата и да предизвикаат вишок тежина.
Кои комбинации на намирници треба да се избегнуваат?
Леб и џем
Леб со миризлив џем звучи како совршен појадок, но нутриционистите не се согласуваат. Двоен дел од јаглени хидрати, со скоро целосно отсуство на протеини и маснотии, ќе предизвика скок на шеќерот во крвта, што дополнително ќе го зголеми апетитот и значително ќе го зголеми ризикот од прејадување. Покрај тоа, оваа комбинација на храна е тешко сварлива и може да предизвика надуеност и тежина во стомакот.
Кафе и храна богата со железо
Полифенолите и танините кои се наоѓаат во кафето спречуваат организмот да апсорбира железо. Недостаток на овој елемент предизвикува хроничен замор, па дури и проблеми со срцето. Кафето е богато со многу корисни киселини и антиоксиданси истовремено, па затоа не треба да се отфрли целосно – само пијте го одделно од храната.
Вино и десерт
И покрај фактот дека многу ресторани имаат вина кои во основа се служат со десерти, оваа комбинација е многу штетна за варењето на храната. Покрај тоа, комбинацијата на алкохол и шеќер предизвикува ненадеен пораст на нивото на гликоза во крвта, го зголемува стресот и доведува до вишок тежина.