Фолната киселина (или витамин Б9) поттикнува обновување на клетките и помага во одржување на интегритетот на ДНК, и затоа е неопходен витамин за луѓето.
Неговата висока содржина во организмот има корисен ефект врз нашето расположение, општата благосостојба и здравјето, бидејќи го зајакнува имунитетот и позитивно влијае на нервниот систем. Но, дефицитот на киселина може да го влоши ризикот од кардиоваскуларни заболувања. И иако нашето тело е способно самостојно да го произведува овој витамин, тој не е доволен за нашето тело. Б9 доаѓа во форма на таблети, но најидеалниот начин да се добие киселина е преку храната. Го има во многу видови зеленчук што треба да се јаде сиров или подготвен на пареа за да се задржат сите хранливи материи.
Спанаќ
Веројатно најразновиден производ на фолати. Патем, една чаша сиров спанаќ содржи 15% од препорачаниот дневен внес на флна киселина.
Брокула
За да користите најкорисни витамини, обидете се да ја јадете брокулата сирова. На пример, можете да направите салата од брокула, суво грозје и бадеми за одлична закуска.
Боранија
Содржи не само прилично голема количина на витамин Б9, туку и многу други супстанции, вклучувајќи влакна, протеини, магнезиум и железо.