Одредена храна може да го забрза стареењето на нашиот мозок. Главната работа што треба да ја имате на ум е храната која предизвикува воспалителни процеси.
Серена Пун, овластен нутриционист и познат готвач, смета дека таквата храна не само што го нарушува физичкото здравје, туку предизвикува и побрзо опаѓање на функцијата на мозокотa.
Некои од главните причини за воспаление, како што се додадениот шеќер, преработеното месо и рафинираните јаглехидрати, се доста присутни во стандардната исхрана.
Пун истакнува дека се покажало дека консумирањето големи количини на додаден шеќер ја ослабува меморијата и го зголемува ризикот од деменција. За жал, додадениот шеќер може да се најде речиси насекаде: од пијалоци и десерти до преливи за салати кои изгледаат како здрави.
Одлучете се за незасладени опции или обидете се да подготвите храна дома за да ја контролирате потрошувачката на шеќер – заклучува таа.