Намирници кои поттикнуваат глад ​​повеќе од останатите

од Stefanija Kuzmanovska
312 прегледи

Неколку залаци храна може да ги „активираат“ деловите од мозокот и цревата кои го поттикнуваат вашиот глад, вели д-р Белинда Ленерц, ендокринолог и истражувач во Бостонската детска болница и Медицинскиот факултет Харвард.

„Погледот, мирисот или вкусот на храната може да предизвика одговор на храна во главата“, објаснува таа, додавајќи дека ова се однесува на различните цревни процеси кои започнуваат кога вашето тело верува дека оброкот е на пат.

Во исто време, голтањето неколку залаци ја поттикнува желбата да консумирате повеќе за да ги повторите или задржите наградните чувства што вашиот мозок ги доживеал кога јадевте, на пример, чипс или банана.

Факт е дека јадењето мала порција од било што, особено ако е блиску до времето за оброк, најверојатно ќе го зголеми вашиот апетит наместо да го потисне. Но, д-р Ленерц и други експерти велат дека некои намирници ќе го зголемат апетитот повеќе од другите, пишува „Тајм“.

Чипс, крекери и леб

Чипсот е прототип на „рафинирани јаглехидрати“. Истото важи и за рафиниран бел или пченичен леб, крекери и други закуски базирани на житарки. Кога внесувате рафинирани јаглехидрати, нивото на шеќер во крвта се зголемува.

„Одговорот на телото на тоа е ослободување на многу инсулин за нормализирање на шеќерот во крвта“, вели д-р Ленерц.

Д-р Дејвид Лудвиг, професор по исхрана на Харвард, вели дека инсулинот всушност го складира тој шеќер во крвта, енергијата што вашето тело ја добива од храната. Бидејќи таа енергија сега е заклучена, вашата глад за храна се зголемува.

Тој вели дека главен виновник во рестораните е корпата за леб бидејќи ви го зголемува шеќерот во крвта, што пак ви го зголемува апетитот и ве поттикнува да јадете повеќе храна. Дури и тропските овошја како бананите, кои брзо се варат, можат да го имаат овој ефект, додава докторот.

Торти, колачи и други слатки

Шеќерот, без разлика дали е органски мед или бел шеќер, ги активира патиштата за наградување и апетит во вашиот мозок поинаку од другите извори на енергија, според истражувањето на Медицинскиот факултет на Универзитетот Јеил.

Поточно, таламусот, хипоталамусот и инсулата на вашиот мозок, сите области кои ве „тераат“ да јадете – имаат тенденција да се оладат откако ќе јадете храна. Но, кога јадете јадења како торта или колачиња, тие области остануваат активни, сугерира истражувањето на Јеил.

Накратко, вашиот мозок му кажува на вашето тело дека не сте сити и дека треба да јадете повеќе за да се чувствувате задоволни, вели д-р Роберт Лустиг, истражувач и педијатриски ендокринолог на Универзитетот во Калифорнија, Сан Франциско.

Јогурт со малку маснотии

Бројни студии покажаа дека времето и бројот на џвакања што се потребни за да се изеде нешто влијае на тоа колку се чувствувате сити после тоа. Неодамнешниот преглед на американски и европски тим покажа дека обилното џвакање го намалува нивото на грелин, таканаречениот „хормон на гладот“.

Видовите на јогурт со малку маснотии се исто така полни со шеќер и други преработени јаглехидрати, кои го стимулираат гладот ​​од сите причини наведени погоре. Правилото е дека колку побрзо можете да јадете нешто, толку е поголема веројатноста да јадете поголема количина.

Диетални газирани сокови и вештачки засладени грицки

Експертите прилично темелно ја отфрлија идејата дека засладувачите со нула калории немаат никакво влијание врз вашата тежина или метаболизам. И едно неодамнешно истражување на австралиски тим покажа дека кога вештачките засладувачи ќе ви го погодат јазикот, центрите за награди во вашиот мозок се активираат и им сигнализираат на цревата да очекуваат енергија (калории) да пристигне во многу блиска иднина.

Кога тие калории никогаш не се појавуваат, вашиот мозок се обидува да балансира со тоа што ќе ве принуди да јадете повеќе храна за да ја пополните дупката, вели тимот зад студијата.

Така, засладувачите без калории како оние во диеталните газирани пијалоци можат да го зголемат вашиот глад.

Слични содржини