Чоколаден колач звучи едноставно, а сепак толку добро. Покрај тоа е совршен избор за сладок десерт за викенд.
Подготовката не е комплицирана, а идеален е и за оние кои не се снаоѓаат многу добро во кујна.
Состојки:
три лажици бадеми (75 гр.)
шест лажици шеќер
една полна и една четвртина чаша брашно (160 гр.)
четвртина од лажичка сол
шест лажици ладен путер (90 гр.)
350 гр. чоколадо (50 проценти какао)
300 мл. слатка павлака
една лажица екстракт од ванила
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 180 степени. Бадемите измелете ги ситно. Измешајте ги со брашното, шеќерот и солта. Додадете го ладниот путер исечен на парчиња и добро изматете со раце додека смесата не почне да се рони.
Тестото префрлете го во калап со дно што може да се одвои и внимателно притиснете го на дното и по рабовите.
Печете околу 20 минути, додека не порумени, а потоа оставете да се излади.
Загрејте го садот и прелијте го со сецканото чоколадо. Мешајте додека не се стопи, а потоа измешајте ја ванилата.
Чоколадото прелијте го со изладеното пециво и оставете го да се излади еден час во фрижидер.
Послужете со лесно изматена слатка павлака.