Правилото дека трудницата треба да јаде за двајца е голема заблуда.
Денес е познато дека за време на бременоста идната мајка не треба да се здебели повеќе од 10 до 14 килограми. Ако зборуваме за близнаци, дозволена е малку поголема бројка, а ако во бременоста влегувате со вишок килограми, нормално е телесната тежина да се зголеми за само седум до 10 килограми. Помалата тежина пред бременоста значи дека можете да си дозволите да „облечете“ до 15 килограми, но не повеќе од тоа.
За да може бременоста да биде здрава и да се овозможи непречен развој на бебето, неопходно е исхраната да биде добро избалансирана и богата со различни хранливи материи, кои вклучуваат соодветни количини на протеини, јаглени хидрати и масти, како и овошје и зеленчук кои ги содржат потребните витамини и минерали.
Факт е дека калорискиот внес на трудницата се зголемува за време на бременоста, но не е неопходно трудницата да го удвои калорискиот внес, туку до крајот на бременоста треба да се зголеми за неколку стотици калории.
За да може жената да ја одржи виталноста и соодветната тежина во текот на бременоста, а во исто време да ги обезбеди сите потребни состојки за правилен раст и развој на бебето, потребно е да се следат неколку едноставни правила во исхраната за време на бременоста.
Овошје и зеленчук
Се препорачува да се консумираат четири до пет порции овошје и зеленчук дневно. Овошјето може да биде во свежо, суво или замрзнато, како и во форма на сокови и смути. Свежото и замрзнатото овошје и зеленчук имаат повисоки нивоа на витамини и други хранливи материи. Експертите советуваат дека секогаш е подобар избор да се јаде свежо овошје отколку да се пијат овошни сокови, особено ако соковите содржат додаден шеќер и адитиви.
Протеини
Протеините од животинско потекло се најдобар извор на железо и есенцијални амино киселини. Најздрав извор на протеини е рибата, телешкото месо, пилешкото, јајцата, морските плодови. Ако бремената жена е вегетаријанец, неопходно е да се консултира со својот лекар за соодветна замена за протеините што може да се најдат во месото. Постојат и други добри извори на протеини, како што е киноата, која е позната и како целосен протеин и ги содржи сите есенцијални амино киселини. Добри извори на протеини се и леќата, мешунките, јаткастите плодови, печурките и наутот.
Масти
Мастите треба да сочинуваат 30 проценти од внесот на храна на бремената жена. Високиот внес на масти може да го зголеми ризикот од дијабетес кај бебето во иднина, истакнаа научниците од Универзитетот во Илиноис. Сепак, не сите масти се лоши, а здравата и урамнотежена исхрана бара доволен внес на мононезаситени и омега-3 масни киселини, кои се познати и како „добри масти“. Храната богата со мононезаситени масти вклучува риба, маслиново масло, масло од сусам, авокадо, семки и јаткасти плодови.
Влакна
Целите житарки, мешунките, овошјето и зеленчукот се богати со растителни влакна. Бидејќи ризикот од запек се зголемува за време на бременоста, исхраната богата со растителни влакна е од суштинско значење за да се минимизира овој ризик. Истражувањата покажаа дека внесот на влакна за време на бременоста го намалува ризикот од хемороиди, кои често се јавуваат кај трудниците.
Калциум
Дневниот внес на калциум е многу важен и се обезбедува преку млечните производи: млекото, јогуртот и сирењето се храна богата со калциум. Покрај млечните производи, со калциум богати се и растителните млека, брокулата, зелката, кељот, бадемите, капините, смоквите.
Цинк
Цинкот е микроелемент кој е неопходен за нормално функционирање на имунолошкиот систем, раст и развој на организмот, синтеза на протеини и метаболизам на нуклеинска киселина. Со оглед на тоа дека сите овие функции се многу важни за нормален раст и клеточна делба, цинкот е многу важен елемент за развојниот период на фетусот. Најдобри извори на цинк се школки, ракови, ракчиња, риба, пилешко, мисирка, семки од сончоглед, јаткасти плодови, ѓумбир, кромид, житарки, јајца.
Не за алкохол и кофеин
Алкохолот во никој случај не се препорачува за време на бременоста, односно нема „безбедни количини“. Црниот дроб на фетусот не може да го обработува алкохолот на ист начин како црниот дроб на возрасен, така што премногу алкохол може сериозно да му наштети на развојот на бебето. Ако трудницата во текот на бременоста конзумира прекумерни количини на кофеин, постои зголемен ризик од мала родилна тежина на бебето, што подоцна може да доведе до здравствени проблеми.Многу храна и пијалоци содржат кофеин, не само кафе.