Изборот на храна би можел да биде запишан во гените

од Stefanija Kuzmanovska
332 прегледи

Додека приходите, социјалниот статус, географската локација и културата го одредуваат видот и квалитетот на храната што луѓето ја јадат, гените исто така може да играат улога, сугерира новото истражување.

Се чини дека околу 500 гени „директно влијаат“ на исхраната на луѓето, според Медицинскиот факултет на Универзитетот во Колорадо, кој ги анализирал здравствените, социјалните и економските податоци на луѓето од британската Биобанка, база на податоци со повеќе од 500.000 луѓе.

Тие заклучија дека се чини дека постојат 300 гени „директно поврзани“ со консумацијата на одредени видови храна и близу 200 гени поврзани со навиките во исхраната околу групите на храна како риба или овошје.

„Некои од гените кои ги идентификувавме се поврзани со сензорни патишта, вклучувајќи ги и оние за вкус, мирис и текстура и тие исто така можат да ја зголемат реакцијата на наградување во мозокот“, рече Џоан Кол од Универзитетот во Колорадо, која ќе ги претстави наодите на годишната конференција на Американското здружение за исхрана во Бостон.

Таа додаде дека „бидејќи генетиката игра многу помала улога во влијанието на внесот на храна од сите фактори на животната средина, мора да проучуваат стотици илјади поединци за да откријат генетски влијанија меѓу факторите на животната средина“.

Откривањето на врските помеѓу гените и видовите на храна на крајот би можело да помогне во дизајнирањето на диети и програми за слабеење. Можен следен чекор за научниците е да откријат „дали користењето на генетиката на една личност за прилагодување на профилот на вкусот на диетата дизајнирана за губење на тежината може да го подобри придржувањето“.

Слични содржини