Кога сме гладни, можеме да избереме да јадеме храна што е добра за нас или да бараме храна за утеха. Овие избори не се лесни или секогаш можни, но истражувањата покажуваат дека здравата исхрана може да има значителни здравствени придобивки, особено на долг рок.
Новото истражување, кое ги анализираше податоците за внесот на храна и здравствените резултати на речиси половина милион жители на Велика Британија, откри дека префрлањето на здрава исхрана може да додаде до 10 години на вашиот живот.
Тимот, предводен од Ларс Фаднес, научник за јавно здравје на Универзитетот во Берген во Норвешка, го моделираше очекуваниот животен век на околу 467.354 луѓе кои ги документираа своите навики во исхраната како дел од долгорочното истражување на Biobank во Велика Британија, кое започна во 2006 година. Научниците ги групираа учесниците врз основа на нивните навики на исхрана и забележаа како тие се менуваат со текот на времето.
Тие идентификуваа просечни и нездрави јадења, како и луѓе чиј внес на храна одговараше на водичот Eatwell во Британија и други кои го следеа она што научниците го нарекоа диета за долговечност.
Оние кои се откажале од слатки пијалоци и преработки од месо во корист на исхрана богата со цели зрна, јаткасти плодови, овошје, зеленчук и умерени количини риба, го продолжиле својот животен век за дополнителни 10 години.
Помал пораст е забележан кај луѓето кои следеле просечна диета и кај оние кои ги подобриле своите навики во исхраната подоцна во животот, пишува Science Alert.
Научниците открија дека луѓето во седумдесеттите се уште можат да го продолжат својот животен век за околу четири до пет години, доколку направат трајна промена кон здрава исхрана.