Состојки:
Тесто:
– 20 гр свеж квасец
– 100 мл млеко
– 1 лажица шеќер
– 700 гр брашно
– 250 гр путер
– 100 гр павлака
– 1 јајце
– 1 лажичка сол
Фил:
– 200 гр кечап
– 200 гр шунка
– 40 гр пармезан
– 1 кафена лажичка оригано
– 1 јајце за премачкување
Подготовка:
Подгответе го филот така што ќе ставите кечап, сечканата шунка, рендан кашкавал во процесор за храна и сè убаво ќе иситните. На крај додадете го ориганото.
Квасецот прелијте го со топло млеко, додадете шеќер и лажичка брашно, измешајте и оставете да нарасне 10 минути.
Додадете го квасецот, омекнатиот путер, павлаката, јајцето, солта на половина од брашното и сè убаво замесете, постепено додавајќи го преостанатото брашно.
Добиеното тесто веднаш поделете го на два дела и секој дел виткајте го во правоаголник дебел половина сантиметар.
Првото тесто премачкајте го со подготвениот фил и покријте го со второто тесто. Исечете ленти широк еден сантиметар и пресечете ги на половина хоризонтално.
Секоја лента завртете ја во спирала и ставете ја на плех (30×40) обложен со хартија за печење.
Премачкајте го тестото со изматено јајце и печете во рерна загреана на 200 степени околу 20 минути.