Што да јадете после 50? Ова е најдобрата исхрана која го продолжува животот и спречува вишок килограми

од Vladimir Zorba
474 прегледи

Кога ќе наполните 50, килограмите се лепат сами по себе.

Оваа диета ги вклучува сите важни хранливи состојки кои им се потребни на луѓето над 50 години за здраво и витко тело, пишува Активни.си.

Нашите тела се менуваат со текот на годините, што го прави уште поважно одржувањето на здрав начин на живот кој вклучува адекватно вежбање (и кардио и тренинг за сила), управување со стресот, грижа за менталното здравје, квалитетен сон и урамнотежена исхрана.

Исхраната гарантира дека телото ги добива сите важни хранливи материи што му се потребни за нормално функционирање, витално секојдневие и здраво стареење.

Кога станува збор за исхраната, понекогаш е вистински предизвик да се најде онаа што ни одговара. Брзо се губиме во напливот на диети и повеќе не знаеме што да избереме.

Според нутриционистите, една од најдобрите диети по 50-тата година е медитеранската исхрана.

Медитеранската исхрана е инспирирана од земји како Грција и Италија, а беше развиена како диета во Америка откако научниците открија дека луѓето од медитеранските земји имаат многу малку случаи на срцеви заболувања. Оваа диета често се рангира како една од најдобрите диети за целокупно здравје и долговечност, а неодамнешните студии покажуваат дека колку повеќе постарите луѓе ја следат медитеранската исхрана, толку подолго живеат.

Во суштина, медитеранската диета не е строга диета, туку начин на исхрана кој вклучува многу овошје, зеленчук, цели зрна, мешунки, јаткасти плодови и семки. Вклучува и умерени количини на морска храна, живина, млечни производи и јајца. Ретко се јаде црвено месо, преработена храна и рафинирани јаглехидрати.

Една од придобивките на медитеранската исхрана за луѓето над 50 години е тоа што поттикнува непреработена храна која е богата со растителни влакна. Влакната се исклучително важни за здрава исхрана, особено како што старееме. Тие придонесуваат за здраво варење, штитат од одредени форми на рак, промовираат стабилен шеќер во крвта и го продолжуваат чувството на ситост, што придонесува и за витка линија.

Маслиновото масло се користи како главен извор на маснотии. Богат е со здрави незаситени масти, за кои е познато дека го намалуваат лошиот холестерол и го поддржуваат здравјето на срцето. Маслиновото масло содржи и специјално растително соединение наречено полифенол. Овие соединенија се борат против слободните радикали поврзани со стареењето и можат да го забават развојот на болести поврзани со возраста, како што се срцевите заболувања, ракот и невродегенеративните болести.

Слични содржини