Ако имате проблеми со високиот крвен притисок, постојат неколку начини на кои можете да помогнете и да го стабилизирате со прилагодување на исхраната и начинот на живот. Диететичарката Марта Теран сподели корисни совети за порталот Eat This, Not That кои би можеле да ви помогнат во ова.
„Исхраната со ниска калорична густина, богата со хранливи материи и минимално обработена може да помогне да го доближите вашиот крвен притисок до нормалата, па дури и во сосема здрав опсег. Обично ќе забележите разлика во рок од неколку дена“, објаснува таа.
Ова се клучните навики во исхраната што треба да ги прифатите:
Гответе повеќе дома
Нејзиниот прв совет е почесто да готви дома и да подготвува домашни оброци. „Подготвувањето на оброците дома е важен чекор во намалувањето на крвниот притисок. Тоа значи дека вашата исхрана треба да биде што е можно минимално обработена, додека избегнувајте пакувана храна, брза храна и оброци во ресторани и испорака“, објаснува таа.
„Готвењето сопствени оброци од свежа, нискокалорична и хранлива храна помага да се намали внесот на натриум и шеќер, додека се зголемува внесот на важни хранливи материи кои помагаат во намалување на крвниот притисок, како што се калиум, антиоксиданси и влакна“, додава таа.
Зголемете го внесот на влакна
Исто така, препорачливо е да се зголеми внесот на влакна во исхраната.
„Доволното внесување влакна се покажа како корисно за спречување на хипертензија. Растителните влакна ги има во речиси сите непреработени растителни намирници, па конзумирањето свеж зеленчук не само што го зголемува внесот на влакна, туку придонесува и за намалување на крвниот притисок“, посочува диететичарката.
Намалете го внесот на натриум
Ако сакате да го намалите високиот крвен притисок, треба да консумирате помалку натриум. Теран објаснува дека „диетата со ниска содржина на натриум се препорачува за контролирање на високиот крвен притисок бидејќи високите количества на натриум, кои се наоѓаат во речиси сите преработени и пакувани храни, може да ја влошат хипертензијата со тоа што влијае на задржување на течности и проширување на артериите“.
Тој додава дека натриумот е „еден вид електролит чија рамнотежа се одржува со помош на други корисни електролити, како што се калиумот и магнезиумот, за да се одржи крвниот притисок во здрави граници“, известува Eat This, Not That.
Повеќе калиум
Диететичарката истакнува дека е корисно да се намали внесот на натриум, но пожелно е и да се зголеми внесот на калиум. Диетата со малку калиум и богата со натриум придонесува за висок крвен притисок, хипертензија и кардиоваскуларни болести. Калиумот, кој се наоѓа во храната како што се лиснат зеленчук, бананите, слаткиот компир, органските млечни производи, гравот и авокадото, е трет најзастапен минерал во телото и игра клучна улога во регулирањето на вишокот на крвниот притисок.
Одржување на хидратација
Како последна опција, која не се однесува на прехранбени производи, туку е дел од исхраната, диететичарот го истакнува одржувањето на хидратацијата во текот на денот. „Пиењето доволно вода во текот на денот е клучно за спречување на дехидрација и одржување на рамнотежа на телесните течности“, заклучува тој.