Што се случува со вашето тело кога јадете јајца секој ден?

од Vladimir Zorba
52 прегледи

Јајцата се основна намирница во исхраната на многу луѓе, а нивното секојдневно јадење може да обезбеди голем број придобивки за телото, од зголемување на мускулната маса до намалување на воспалението во телото.

Јајцата се полни со протеини, витамини и здрави масти, а за повеќето луѓе, јадењето јајца секој ден може да биде дел од балансирана исхрана.

Кога станува збор за ефектите од јадењето јајца секој ден врз телото, еве што може да забележите:

Jа зголемуваат мускулната маса – на телото му се потребни протеини од храната за да изгради и одржи мускулна маса. Јајцата се богати со протеини, аминокиселини, селен и витамин Б.

Зголемувањето на внесот на протеини со јајца, особено цели јајца, може да ја зголеми мускулната маса кога се комбинира со тренинг за сила. Овој ефект ќе варира во зависност од вашата целокупна исхрана.

Го намалуваат ризикот од хронични заболувања – јајцата се богати со антиоксиданси, растителни соединенија кои го намалуваат оштетувањето на клетките предизвикано од нестабилни молекули наречени слободни радикали во телото. Прекумерната количина на слободни радикали во споредба со корисните антиоксиданси (познати како оксидативен стрес) може да доведе до хронични здравствени состојби како што се дијабетес, рак и срцеви заболувања. Јадењето храна богата со антиоксиданси може да го намали ризикот од овие состојби. Меѓутоа, ако имате зголемен ризик од срцеви заболувања, разговарајте со вашиот лекар пред да додадете јајца во вашата дневна исхрана.

Намалување на воспалението – јајцата содржат антиоксиданси и други хранливи материи кои го намалуваат воспалението. Некои истражувања покажуваат дека луѓето кои консумираат јајца секојдневно имаат подобрени воспалителни биомаркери (супстанции кои укажуваат на присуство на воспаление). Повеќето хранливи материи во јајцата се наоѓаат во жолчката, па затоа консумирањето на белката може да не ги обезбеди истите придобивки.

Помагаат во губењето на тежината – јајцата имаат висока содржина на протеини и релативно малку калории. Јадењето храна богата со протеини е поврзано со губење на тежината. Бидејќи јајцата се богати со протеини, тие се позаситувачки од другите јадења за појадок како житарките. Студија покажа дека луѓето кои јаделе јајца секое утро имале пониски нивоа на грелин (хормонот на гладот) и имале тенденција да јадат помалку во текот на денот од оние кои јаделе овесна каша.

Можат да го намалат ризикот од мозочен удар – постојат спротивставени истражувања за улогата на јајцата во ризикот од срцеви заболувања. Неколку студии не покажуваат врска помеѓу консумирањето јајца и срцевите заболувања. Антиоксидансите и другите хранливи материи во јајцата можат да го намалат ризикот од хронични здравствени состојби како што се срцевите заболувања. Мета-анализа покажа дека јадењето едно јајце на ден може да го намали ризикот од мозочен удар и срцев удар.

Луѓето со зголемен ризик од срцеви заболувања можеби нема да можат да консумираат јајца секој ден. Доколку вашиот лекар препорачал диета со низок холестерол, ограничете го внесот на јајца.