Храна што ве прави да се чувствувате уморни: Многу сакаме да ја јадеме, но има свои недостатоци

Според американски истражувачи, повисоките нивоа на тирамин, молекула која игра улога во регулирањето на крвниот притисок, може да го зголемат ризикот од прекумерна дневна поспаност (EDS)

од Vladimir Zorba
15 прегледи

Не е невообичаено да се вратите дома од работа по исцрпувачки ден и да не сакате ништо повеќе од тоа да си легнете директно. Сепак, научниците откриле дека јадењето одредена храна може да ве направи да се чувствувате уште поуморни.

Според американски истражувачи, повисоките нивоа на тирамин, молекула која игра улога во регулирањето на крвниот притисок, може да го зголемат ризикот од прекумерна дневна поспаност (EDS).

Зрелите сирења, сушеното и преработеното месо, намазите на база на квасец, сувото овошје и киселата или солената храна како што е рибата – се богати со тирамин. Експертите велат дека нивните наоди, објавени во списанието Lancet eBioMedicine, покажуваат дека EDS може да се третира со едноставни промени во исхраната.

„Нашето истражување сугерира дека исхраната и генетиката можат да играат важна улога во EDS. Како што учиме што се случува биолошки, почнуваме да откриваме како и зошто се јавува EDS, раните знаци дека некој може да го има и што можеме да направиме за да им помогнеме на пациентите“, рече водечкиот автор Тарик Факих.

Тој додаде дека клиничкото испитување е следниот голем чекор и би можело да им помогне да откријат дали омега-3 и омега-6 масните киселини можат да помогнат во намалувањето на ризикот од EDS.

Зрелите сирења вклучуваат чедар, фета, пармезан и бри. Саламите, колбасите, сланината и мортаделата се класифицирани како сушено месо и преработено месо.

Намазите базирани на екстракт од квасец вклучуваат Мармајт и Веџемајт, додека презреаните банани и авокадо се вообичаени примери за сушено и презреано овошје.

Слични содржини