Како да сварите јајца, без да се скрши ниту едно

од Vladimir Zorba
1,2K прегледи

Варете ги на ниска температура

20160427.djwwkkscbl
Ни претстои едно од најпријатните активности околу печката што се случува еднаш годишно – готвење и фарбање на голем број јајца за Велигден. Најверојатно не сте имале случај досега сите јајца да се свари, без да пукна ниту едно.
Не ветуваме дека ако следите нашите совети ќе имате само здрави јајца за фарбање, бидејќи во голема мера зависи од самото јајце, но барем ќе знаете дека сте направиле се што зависи од вас.
1. Користете јајца со бели лушпи, бидејќи боите ќе бидат поубави отколку ако треба да бојадисување жолти јајца. Ако не наоѓате јајца со бели лушпи, тогаш побарајте можно светлите жолти јајца за фарбање
 2. Не варете  јајца во премногу голем лонец и премногу. Во поголемиот лонец има шанса јајцата да се удираат едно во друго и така да се скршат. Ако не сакате да трошите струја за два пати или три пати крчка, може да се стави дел од јајцата во мрежа, или да ги поделите со крпи. Друга  опција е да користат преграда во лонецот, Крпата на дното исто е задолжителна.
3. Додаде во водата сол и оцет. Тие исто така ќе го заштитат јајцата од напукнување, а оцет ќе помогне и за полесен  пилинг потоа.
4. Варете ги на ниска температура. Откако водата ќе зоврие, намалете ја  топлина и оставете водата да врие. Потребни ви се 8-10 минути, за да бидат подготвени.
5. Јајцата треба да бидат на собна температура, кога ги ставате за варење. Во никој случај не дозволувајте голема температурна разлика, бидејќи тогаш сигурно повеќето јајца ќе напукнат.
1-napravete-sami-mermerni-veligdenski-jajca-www.kafepauza.mk_
Најдобриот метод Според искуството на нашите консултанти најсигурниот и лесен начин да варените јајца со минимално пукнати е следниов:
1. Исчистете ги идеално јајцата , се разбира, оставете ги да бидат на собна температура.
2. Ставете ги во мал сад, покријте ги со вода и оставете водата да зоврие. За 12 јајца ви се потребни 1? л вода.
3. Откако водата ќе зоврие, тргнете го тенџерето веднаш од топлина и оставете ја покријте за 17 минути.
4. По 17-тата минута извадете внимателно јајцата ипрефрлете ги во сад со ладна вода. Најдобро да има и дополнително мраз во садот, бидејќи водата брзо ќе се стопли од варени јајца.
5. Откако јајцата се оладат целосно се подготвени за боење. Со овој метод добивате совршено варени јајца со минимални штети.
Мал совет: Ако јајцата ви се печаат, земете мек сунѓер, сода бикарбона и топла вода и ги избришете.