
Водици е еден од најстарите христијански празници. Според православниот календар Водици го означува крштевањето на Исус Христос од Јован Крстител во реката Јордан. Во моментот на крштевањето небото “се отвора” и Светиот дух слегол врз Христос во вид на гулаб, а од небото се разнесува глас: “Овој е Мојот возљубен Син, во Кого е Мојата волја”. Оттука и името на празникот.
За Водици има три ритуални лебат, при чие мешање се користи остатокот од старата света вода. Едниот е за дома, вториот е за гостите, а третиот се остава пред вратите на куќата заедно со бокал вино за минувачите. На железен предмет се согоруваат дрвцата од даб од претходното Рождество, а пепелта се посипува со света вода и се кријат под овошка или Трендафилова грмушка. Со донесува од црквата свеќа запалена од “новиот” оган кандилото во семејниот иконостас. Таму се прават и новите рождественски китки. Вечерта спроти Водици е третата (и последна) Кадена вечер. Таа треба да е посна.
Ви нудиме традиционално мени за празникот
Погачи за Водици
Потребни производи
1 кг брашно
1 лажиче сол
400 мл млака вода
Начин на приготвување
Од просеаното брашно заедно со солта и малку млака вода и се замесува тесто. Третина се одвојува и се прават 5 или 7 мали лебови. Останатото тесто се замесува, а врз него се редат малите. Најголемотоа треба да е во центарот. Питата се пече на силен оган.
Полнети зелка со грав
Потребни производи:
500 г грав
околу 12 парчиња листови зелка
2 глави кромид
1 страк праз
масло
нане
ловоров лист
сол
црвен пипер
Начин на приготвување:
Добро е гравот да се стави во вода да полежи цела ноќ пред да се свари. Кромидот се запржуваЈ, потоа се додава и гравот и зачините. Ставете од готовата смеса во секој од листовите на зелка и завијет во вид на сарма.
Печете во длабока тенџере на умерена рерна.
Слатко варено жито
Потребни производи:
100 г жито за варење
1 чаши мелени ореви
1/2 чаши суво грозје
2 пакувања ванила
1 лажица цимет
шеќер во прав
Начин на приготвување:
Житото се става да се вари додека не се скинат зрната. Портоа кон нив се додаваат останатите производи, се меша добро. Дистрибуира во чинии и е подготвено за сервирање.