
Следниот пат кога ќе поканитее повеќе луѓе на гости, сменете го мени од сендвичи и салати со овој слатко-солен специјалитет. Се прави мошне брзо и можете да го приготвите од претходниот ден.
Неопходни производи за 20 парчиња
20 сушени сливи без семки
200 гр. Исечени на тенки парчиња сланина
200 мл. црвено вино
1 ловоров лист
3 карамфилчиња
5 зрнца бахар
Начин на приготвување
1. Виното се става да зоврие заедно со зачините. По 5 мин. се додаваат сливите. Откако ќе провијат 2-3 мин. Се вадат да се ладат.
2. Секоја слива се врти со резанка сланина и се прицврстува со чепкалки за заби. Спојувања се запечуваат 10 мин. на 200 ° С, додека порозови сланината.
идеја:
Во спојување може да се стави јатки од препечен бадем, лут сос или сино сирење.