Храната во антиката

од Vladimir Zorba
405 прегледи

Храната секогаш била културен симбол за држави, континенти и цели временски периоди. Во антиката храната била основа на животот и начинот на кој древното население го формирало животот и мислите, особено во грчко-римскиот свет. Овие древни периоди биле во основата на отворањето, производство и дистрибуција на храната во медицината, диетите, културниот идентитет, важна за социјални, верски и политички фактори.

Грците и Римјаните биле не само филозофи и владетели на империи, тие се исто така земјоделци, трговци и корисници на храна.

Foodpanda, избра интересни факти за храната во антиката.

Семето, било главна договарачка единица во трговските односи. Некои од нив ја имаат вредноста на злато.

Киноа- таа била исклучително популарна во земјите на Перу.

Пурпурните и розови компири биле главно средство за егзистенција и лекување на многу болести.

Еден од најпознатите познатите пијалаци во антиката е Комбуча. Претставува нешто како ферментиран чај.

Главната римска храна биле лук, краставици и босилек.

Царевите и императорите, уште тогаш ги разбирале најважните својства на спирулина, која се води како исклучително древен производ.

Древните цареви сметале дека месото од штркот е највкусно.