Јатките – дар од природата

од desk2
116 прегледи

Тие содржат протеини, фолна киселина, ниацин, витамин Б6 и Е, минерални материи како цинк, селен, магнезиум, фосфор, калиум


Вкусно, корисно и здраво. Што е тоа? Да, точно, тоа се, јатките. Тешко дека ќе има човек кој не сака да изеде од овие прекрасни дарови на природата! Кикирики, ореви, наут, бадеми, лешници, пченка, тоа се само мал дел од огромниот спектар што се нуди на пазарот.
Несомнено јадките се исклучително корисни за нашето здравје, но јадејќи од нив, треба да имаме едно на ум, бидејќи тие се со доста калории и од нив лесно се пополнување. Во никој случај сепак не ги игнорирајте, бидејќи се извор на многу важни хранливи материи.
Јатките содржат протеини, фолна киселина, ниацин, витамин Б6 и Е, минерални материи како цинк, селен, магнезиум, фосфор, калиум. Нивната висока енергетска вредност се должи на мастите содржани во нив. Но, супокојте се нивниот случајт е дека над 85% од нив се незаситени. Овој вид масти помагаат за намалување на т.н. лош холестерол, главна причина за срцеви заболувања. Друг помошник во борбата со нив е и омега-3 масните киселини, кои освен во рибата се содржат и во јатките.

Според едно истражување, луѓе кои консумираат најмалку 100 грама ореви неделно страдаат многу помалку од кардиоваскуларни болести во споредба со оние кои не јадат. За да постигнете здрав баланс, ви препорачуваме да јадете по 30 грама (околу 1 грст) ореви на ден, најдобро е да се сурови и разновидни. А еве и кратка селекција на најчестите и нивни видови:

Бадем:
Татковината на бадемот е Мала Азија и Северна Африка. Раширен во целиот Медитеран, вклучувајќи и кај нас.
Богат е со масти, протеини. железо, калциум и витамини од групата Е и B. горчливи бадеми се ситни и содржат циановодородна киселина. Употребуваат само по термичка обработка, но главно се преработуваат за есенции и ликери. Слатките бадеми се одлични излупени и испече. Од сите ореви бадем наоѓа најшироко примена во кулинарсвото, особено за изработка на чоколадни специјалитети, колачи, бонбони и слатки. Заедно со тоа, тие може да го подобри вкусот на многу главни јадења. Од нив освен брашно за слаткарство (што е главна состојка на марципан), се подготвува и бадемово млеко.

Наут:
Името на наут потекнува од грчкото kikus, значат моќ или сила. Најверојатно растението добило своето име поради својата способност да преживува во комплексни и различни климатски услови.
Наут е добар извор на лецитин, рибофлавин (витамин Б2), тиамин (витамин Б1), витамин ПП, А, Б6. Содржи големи количества фосфор и калиум и витамин Ц. Содржината на масти во наут осцилира од 4.1 до 7.2% и на тој показател наут надминува останатите мешункасти култури со исклучок на сојата. Иако сојата и грашок содржат поголемо количество протеини, по квалитет и балансираност на аминокиселински состав наут надминува останатите мешункасти култури.
Наут обично се вари, пече или се додава во супи, пилафи, се користи како гарнир, како и за подготовка на салати, пирожки и нахутови ќофтиња (фалафел). Од него се подготвува брашно, кое при додавање (околу 10-20%) кон пченичното се подобруваат хранливите својства на пекарските тестенини и слатки. Од наутово брашно во чиста форма или во смеса со млеко се подготвуваат различни детски каши и храна.

Индиски орев:
Името доаѓа од акажу што на јазикот на јужноамериканските Индијанци значи жолт плод. Кашу не е плод, а проследен вика уште индиски орев. Порано го сметале плод за богатите, бидејќи да се оддели јатка од школка требало премногу труд, при тоа треба да се прави многу внимателно бидејќи во обвивката околу семето има масло, што предизвикува појава на плускавци на кожата. Во сурова вид семето на овцој вид оревцсе апсолутно невкусни и само кога се печени, се вистинско богатство.

Орев:
Оревите се богати со протеини, масти, железо, фосфорин, магнезиум и други минерални соли, витамини од Б групата, цела палета на микроелементи. Ова е една од незаменливите ореви во слаткарство. Тој е речиси задолжително додаток во таратор, во полнење со крап и што ли уште не.

Лешник:
Тоа е една од најпознатите калоричните плодови, но за сметка на тоа најмногу вкусни ореви. Содржи бор и лецитин, големо количество витамин Б, калциум, железо, кои делуваат благотворно на коскената и на нервниот систем. Може да се консумира како свеж, така и печени и солени, мелен на брашно. Лешниковите ореви подобруваат вкусот на јадења од живина и дивеч, но најмногу се користат во слаткарски.

кикирики:
Содржат големо количество масти, цинк, ниацин, магнезиум. Цинкот е неопходен за зајакнување на имунолошкиот Систан