Уморни сте од монотоно мени со стекови? Се надеваме дека ќе ви помогнеме да го збогатите своето мени со ови едноставни рецепти. Се разбира, тие се приготвени по основните правила за протеински оброк.

Салата со урда
100 g урда
1/2 рендан морков
1/2 ситно сецкан целер
3 рендани ротквици
1 кромид, ситно сецкан
1 јаболко, излупено и исечено на мали парчиња
1 лажичка ѓумбир
2 лажички соја сос
1 чешне лук, ситно сецкано
1 лажичка оцет
малку масло
Измешајте ги сите состојки и се сервира.
Бифтек со пиперки и домати
1 кременадла (200g)
1 зелена пиперка
1/2 кромид
1 домат
магдонос
1 лажица каперси
бибер
малку масло
Исчистете ги пиперките и исечете ги на парчиња, потоа кромидот, излупете го доматот и исечкајте го на коцки. Кромидот и пиперката прошржете ги на маслинов зејтин 5 минути, па додадете го доматот и гответе уште 5 минути. Исецкајте го магдоносот и додадете ги каперсите со зеленчук и зачини. Бифтекот пропржете го на лажици масло од секоја страна по 5 минути и послужете го со зеленчук.
Омлет со домати
2 јајца
1 домат
магдонос
босилек
1 лажица маслиново масло
сол
бибер
Доматот кратко оставете го во топла вода, излупете го, извадете ги семиња и исесечете го на коцки. Измешајте ги јајцата, а потоа кратко пропржете ги доматите во добро загреано масло и додадете магдонос и босилек, па се прелијте со изматените јајца и нека омлетот убаво се оспржи.
Пржено говедско месо со брокула
150 g говедска кртина
100 g на брокула
1 кромид
1 00 мл говедска супа
1 лажица масло
сол, црн пипер
Говедско месо се сече на ленти и и се пропржува на врело масло 1-2 минути. Додадете кромид и пржете кратко. Потоа се додава зеленчукот на една страна на тавата и додадете говедско месо и пржете на висока температура додека не се смени бојата на месо (2-3 минути). Додај ја и супата и остави да врие 3 минути со мешање.
Мисиркино месо со модар патлиџан
150 гр мисиркино месо, се сече на мали парчиња
1/2 пиперка, се сече на мали парчиња
1/2 кромид, ситно сецкан
1/2 мал модар патлиџан, се сече на коцки
1/2 мали тиквички, ситно
100 g доматно пире
сол и црн пипер
Мисиркиното месо го пржите 1-2 минути во тава и додавате кромид и бибер и пржите 2-3 минути. Додадете ги модриот патлиџан и тиквички, и се заедно пржете уште 3-4 минути, мешајќи повремено. На крај, додадете ги доматите и намалување ја температурата, покријте ја тавата и се заедно гответе уште 4-5 минути, мешајќи повремено.